Érdekvédelem Hírek Munkavállalás Szervezetek hírei

Új kollektív szerződés a fuvarozóknál május 1-jétől

Aláírták a fuvarozók egyesületének tagvállalkozásaira vonatkozó új kollektív szerződést, a dokumentum május 1-jén lép hatályba – közölte a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) pénteken az MTI-vel.

Wáberer György, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) elnöke. - Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Wáberer György, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) elnöke. – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A megállapodást április 26-án írta alá Wáberer György, az MKFE elnöke és Székely Sándor, a Teherfuvarozók Európai Szakszervezete (TESZ) elnöke.

Az új kollektív szerződés előnyös a közúti fuvarozást és személyszállítást végző vállalkozások, valamint a speciális körülmények között dolgozó, ezért sajátos munkajogi helyzetben lévő munkavállalóik számára egyaránt – hangsúlyozzák a közleményben.

Emlékeztetnek arra, hogy az év elejéig az MKFE mint munkáltatói érdekképviselet több munkáltatóra kiterjedő hatályú kollektív szerződéssel rendelkezett a Nemzetközi és Hivatásos Gépkocsivezetők Országos Szakszervezetével (NeHGOSZ). Miután azonban kétség merült fel a szakszervezet kellő reprezentáltságával kapcsolatban, amit a partner együttműködésének hiányában nem lehetett eloszlatni, a fuvarozók egyesületének vezetése a kollektív szerződést 2016. február 1-jén három hónapos felmondási idővel felmondta.

Annak érdekében, hogy az MKFE tagsága, valamint munkavállalóik ne maradjanak kollektív szerződés nélkül, az egyesület vezetése tárgyalást kezdett a Teherfuvarozók Európai Szakszervezetével. Az egyeztetések eredményeként április elejére kialakult egy olyan kollektívszerződés-tervezet, amely a korábbinál előnyösebb a munkáltatók részére, de a foglalkoztatottak jogai sem csorbulnak, így alkalmas az alágazat területén a munkabéke biztosítására – ismertették.

A tárgyalások során az MKFE figyelembe vette, hogy az általa képviselt munkáltatók között vannak néhány munkavállalót foglalkoztató kisvállalkozások és többezres alkalmazotti létszámmal működő társaságok is, ezért csak olyan kötelezettségeket tudtak vállalni, amelyeket a szerényebb lehetőségekkel rendelkező vállalkozások is biztosítani tudnak a munkavállalóknak – jelezték a közleményben.

Forrás: MTI

Kiemelt illusztrációs kép: Wáberer György (MKFE elnök) és Achim Mihály Miklós. – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

 

(Ezt a cikket 536 alkalommal tekintették meg.)

5 tengelyen biztos kézzel

Jármű kártörténeti lekérdezés:

CarVertical