Ismét tüntettek a határzár ellen a Brenner-hágónál

Mintegy háromszáz olasz tüntetett az Olaszország és Ausztria közötti Brenner-hágó határátkelőjénél az osztrákok által tervezett határlezárás ellen vasárnap, egy tüntetőt az osztrákok feltartóztattak, majd elengedték.

Az egész Olaszországból érkezett szélsőbaloldali pártok és ifjúsági szervezetek tagjai az olaszországi Brennero városában az Ausztriával közös határátkelőhöz vonultak és átléptek Ausztriába. Az angol „world passport” (világútlevél) felirattal leragasztották útleveleiket és ezeket magasba tartották. A tüntetés szervezői elmondták, hogy a megmozdulást a „közös mozgásszabadságért és a sorompók ellen” tartották.

Az osztrák rendőrség gumibotokkal és paprikaspray-vel tartóztatta fel az olasz tüntetőket, akik visszatértek Olaszországba. Egyiküket őrizetbe vették és nem sokkal később visszatoloncolták Olaszországba.

Ez volt a második tiltakozó megmozdulás: április 3-án ugyanitt az olasz tüntetők összecsaptak az osztrák rendőrökkel.

Az osztrák kormány áprilisi bejelentése szerint a Brenner-hágó osztrák oldalán június elsejétől szigorítani fogják az Olaszországból átlépő járművek és személyek ellenőrzését beléptetőkapuk felállításával. Osztrák adatok szerint 2015-ben 27 ezer migráns érkezett Olaszországból Ausztriába. Bécs attól tart, hogy idén nyáron 300 ezer bevándorló érkezhet az olasz partokra, akik északi irányba indulhatnak el.

Olaszország kezdettől fogva tiltakozott az osztrák határzár ellen, amelyet Róma nem tart megoldásnak sem humanitárius, sem gazdasági szempontból, a határátkelőkön áthaladó jármű- és áruforgalom akadályoztatása miatt. Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy egyelőre Bécs részéről csak bejelentésekről és jelképes intézkedésekről van szó, ha azonban az osztrákok „valóban falat emelnek, ez nagyon súlyos lenne”.

Forrás: Sárközy Júlia – MTI

 

(Ezt a cikket 132 alkalommal tekintették meg.)