H. Szabó Sándor felvétele

A 2016. április 2. és 2016. április 3. közötti hétvégén jellemzően az alábbi, a közúti közlekedést befolyásoló körülményekkel találkozhatnak a közúti forgalomban résztvevők.
H. Szabó Sándor felvétele
Illusztráció – H. Szabó Sándor felvétele
Türelmesen és körültekintően vezessenek, minden esetben vegyék figyelembe az időjárási, út és látási viszonyokat!

A gyorsforgalmi utak hétvégi közlekedésbiztonsága érdekében a következő tájékoztatást adjuk:

M0

2016. március 1-jétől 2016. április 30-ig az M0-M7 csomópont 90428 ág 0+200-0+900 kilométer-szelvény jobb pályatesten H2 sáv zárására kerül sor az M0-M7 csomópont átépítés miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/h sebességkorlátozás mellett;

M1

2016. február 4-től folyamatosan a 17+000-18+300 kilométer-szelvény jobb pályatesten kapaszkodósáv zárására kerül sor burkolathibák miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 80 km/h sebességkorlátozás mellett;

2016. február 11-től folyamatosan a 29+600-31+650 kilométer-szelvény jobb pályatesten burkolathibák miatti sebességkorlátozásra kerül sor, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 100 km/h sebességkorlátozás mellett;

2016. február 11-től folyamatosan a 38+500-40+200 kilométer-szelvény jobb pályatesten burkolathibák miatti sebességkorlátozásra kerül sor, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 100 km/h sebességkorlátozás mellett;

2016. február 11-től folyamatosan az 52+550-51+200 kilométer-szelvény bal pályatesten burkolathibák miatti sebességkorlátozásra kell számítani, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 100 km/h sebességkorlátozás mellett;

M5

Az M5-ös autópálya mindkét oldalán, Inárcs térségében 2016. március 16-tól várhatóan június elejéig rekonstrukciós munkálatokat végeznek. Az inárcsi pihenőhelyek a közlekedők számára elérhetőek lesznek a munkálatok ideje alatt.

A rekonstrukciós munkálatok a 32-es és 38-as kilométerszelvények között zajlanak, melynek során kétszer két sáv végig a közlekedők rendelkezésre áll, kivéve a terelések átépítésének időtartamát. A terelés az M5-ös autópálya mindkét oldalát érinti több ütemben. Az inárcsi pihenőhelyek a közlekedők számára elérhetőek lesznek, esetenként a lassító vagy gyorsító sávon előfordulhat terelés a ki és behajtás biztosítása mellett. A munkálatok ideje alatt 60 km/h sebességkorlátozás lesz érvényben.

Az M5 Autópálya mindkét oldalán, az örkényi pihenőhelyeken 2016 márciusától várhatóan május végéig felújítási munkálatokat végeznek. A munkálatok ideje alatt a pihenőhelyek lezárásra kerülnek.

Az örkényi pihenőhelyek zárásáról a főpályán közlekedők tájékoztatást kapnak ideiglenes tájékoztató táblákon keresztül. A munkavégzés ideje alatt az örkényi pihenőhelyhez legközelebbi, inárcsi és a lajosmizsei pihenőhelyek elérhetőek az utazók számára.

Az aktuális forgalomkorlátozásokról és terelésekről folyamatos tájékoztatást nyújt az Útinform, a rendőrség, az M5-ös autópálya működtetéséért felelős AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. és az üzemeltető A-WAY ITE Zrt.

Az AKA Zrt. honlapján található megújult tájékoztató térkép és a honlap mobileszközökre optimalizált weboldala is friss útinformációkkal segíti a közlekedőket.

Az M5-ös autópálya Szeged felé vezető oldalán, Szeged Nyugat és Szeged Dél csomópontok között 2016. március 29-től várhatóan április 15-ig burkolat felújítási munkálatokat végeznek, melynek során forgalomterelésre kell számítani az arra közlekedőknek.

A munkálatok ideje alatt az első ütemben a Szeged irányába tartó forgalmat a 168-as kilométer-szelvénynél egy sávba terelik az előző sáv zárása mellett. A második ütemben az előző sávon haladhat a forgalom a haladó és leálló sáv zárása mellett. A 168-as és 172-es kilométer-szelvények között a munkálatok előreláthatólag április 15-én befejeződnek.

A munkavégzés ideje alatt 60 km/h és 80 km/h sebességkorlátozás lesz érvényes.

Az aktuális forgalomkorlátozásokról és terelésekről folyamatos tájékoztatást nyújt az Utinform, a rendőrség, az M5-ös autópálya működtetéséért felelős AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. és az üzemeltető A-WAY ITE Zrt. Az AKA Zrt. honlapján található megújult tájékoztató térkép és a honlap mobileszközökre optimalizált weboldala is friss útinformációkkal segíti a közlekedőket.

Nem várt események eltérést eredményezhetnek az ütemtervtől. Az AKA Zrt. a változtatás jogát fenntartja.
(forrás: www.aka.hu)

Információink szerint a többi gyorsforgalmi úton hétvégi munkálatokat nem terveztek. Kérjük, figyeljék a híradásokat és a közúti jelzéseket! Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra is számítani kell!

Tájékoztatás

A „Kamionstop” 2016. április 2. (szombat) 22 órától április 3. (vasárnap) 22 óráig tart.

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

Németországban megkezdődött a tavaszi szünet, ami a legtöbb helyen április 2-ig tart, ezért várhatóan ezen a hétvégén a szokásosnál erősebb belépő forgalomra számíthatunk szombat estétől egészen vasárnap estig, főként a szerb és román viszonylatban a határátkelőhelyeken.

Az Ukrajnába történő be- és kiutazással kapcsolatos, valamint az egyes országokra vonatkozó információk, tanácsok továbbra is a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

A határátkelőhelyek nyitva tartásáról és az ott várható várakozási időkről a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

Zala megye

Zala megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Baranya megye

Baranya megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Bács-Kiskun megye

Tompa közúti határátkelőhelyen várakozás alakulhat ki a személyforgalomban péntek délutántól kilépő irányban késő estig, illetve belépő irányban vasárnap kora délutántól estig, ami esetenként 30 perc várakozás kialakulásához is vezethet. A teherforgalomban szintén várakozás kialakulásával kell számolni pénteken és szombaton, valamint hétfő hajnalban, amelynek mértéke akár 60-120 perc is lehet.

Csongrád megye

Röszke autópálya határátkelőhelyen a személyforgalomban jelentősebb forgalom pénteken délutántól késő estig lesz kilépő irányban, amelynek mértéke a 30-60 percet is elérheti. Várakozással kell szombat estétől vasárnap estig. A várakozás mértéke a 30-120 percet is elérheti. A teherforgalomban péntektől kezdődően szombat délig, illetve hétfő hajnalban várakozás kialakulásával lehet számolni, melynek mértéke elérheti a 60-120 percet is.

Csanádpalota-Nagylak (Nădlac) autópálya határátkelőhelyen a teherforgalomban a kamionstop időszakán kívül kilépő és belépő irányban is akár 60-180 perc várakozási idő kialakulásával lehet számolni. A személyforgalomban szombat estétől vasárnap estig lehet esetenként 15-30 perc várakozás kialakulásával számolni.

Ásotthalom és Tiszasziget közúti határátkelőhelyen hétvégén 15-30 perc várakozással lehet számolni személyforgalomban különösen a határátkelőhelyek nyitása után reggel a belépő irányban és a zárást megelőzően este a kilépő irányban.

Békés megye

Baranya megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban kilépő irányban április 1-jén 10 óra és 22 óra közötti időben, valamint április 2-án 8 óra és 22 óra közötti időben 120 perc várakozási idő kialakulásával lehet számolni. Torlódás kialakulására lehet számítani belépő és kilépő irányban egyaránt április 3-án 23 óra, valamint április 4-én 20 óra közötti időben, amely akár 120 perc várakozás kialakulásához is vezethet.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban várakozással kell számolni péntek déltől hétfő hajnalig, amely a belépő irányban 60-180 percet is elérheti.

Záhony közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban forgalomtorlódás várható belépő és kilépő irányban, melynek mértéke akár 60-120 perc is lehet.

Beregsurány és Tiszabecs közúti határátkelőhelyen a belépő és kilépő irányban a hétvégén 30-60 perc várakozással számolhatunk.

Barabás közúti határátkelőhelyen belépő irányban 15-30 perc várakozás kialakulásával lehet számolni a hétvégén.

Csengersima közúti határátkelőhelyen bármely napszakban kialakulhat 30-60 perc várakozás elsősorban a hazatérő és visszautazó román vendégmunkások csoportos utazása miatt.

A személyforgalomban közlekedőknek napközben alternatív útvonalként a 8-16 óra között nyitva tartó Lónya közúti határátkelőhelyet ajánljuk. A határátkelőhelyen a nyitást követően és a zárást megelőzően várakozás kialakulásával lehet számolni, melynek mértéke elérheti a 30 percet.

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Forrás: Police.hu

A kiemelt illusztrációs kép H. Szabó Sándor felvétele.

(Ezt a cikket 259 alkalommal tekintették meg.)