Kamionos életmód: pihenés és szállás

Korábban már írtunk arról, hogy hogyan oldható meg a kamionosok étkezése, most pedig azt vizsgáljuk meg, hogyan pihennek a kamionosok. Hasznos információk kezdő kamionozóknak.

H. Szabó Sándor felvétele
Illusztráció – H. Szabó Sándor felvétele

A kamionozás még mindig egy vonzó pénzkereseti lehetőség annak, aki nem próbálta, egyre többen választják, főleg a középkorúak. A külföldi munkavállalások között előkelő helyen szerepelnek a kamionos állások is. Nem csoda, hiszen aki rendelkezik jó nyelvtudással, az könnyek elhelyezkedhet külföldön is, a kereset pedig akár ötszöröse is lehet az itthoninak, írja az ingatlannet.hu. A megélhetési célból választott kamionozás legfőbb motivációs ereje a jó pénzkereseti lehetőség, ám az ebből fakadó életmódnak vannak árnyoldalai is.

Beszűkült élettér
A kamionos életmód egy igen különleges létformát is jelent: egy szűk fülkébe zsúfolódva vezetni egész nap vagy egész éjjel. A fülkét alig-alig elhagyva, ott zajlik az étkezés, a munka, a szórakozás és legtöbb esetben a pihenés is. További negatívum, hogy a hazautazás csak ritkán esedékes, havonta körülbelül egyszer, így nem véletlen, ha a kisgyermekes családfenntartók körében nem annyira kedvelt munkaforma ez.

A kamionosoknak el kell fogadniuk azt, hogy teljesen önellátóak, és a legtöbb esetben csak magukra számíthatnak, jó nyelvismerettel kell rendelkezniük, emellett gyakorlatiasnak kell lenniük, jó tájékozódó képességgel kell rendelkezni, hogy csak néhány főbb pontot említsünk. Emellett jó, ha bírja a monotonitást, az egy helyben ülést hosszú órákig és a hosszú távollétet a családtól.

Tisztálkodás és pihenés
Az egyik legnehezebb kérdés a tisztálkodás és a pihenés, hiszen tisztálkodni nem lehet a kamionban, ezért valamilyen közösségi tisztálkodó helyet kell találni. A tisztálkodó felszerelést érdemes külön táskába csomagolni, így praktikusan bevihető a fürdőhelyre. A mosási lehetőség nem mindenhol megoldott, így erre az eshetőségre felkészülve csomagoljunk elegendő tiszta ruhát. Egyre több cégnél alakítottak ki ma már sofőrvárókat, ahol kulturált körülmények között nyílik lehetőség a tisztálkodásra, ezeken kívül benzinkutakon vagy autohofokban is megfürödhetünk némi pénzért cserébe.

H. Szabó Sándor felvétele
Illusztráció – H. Szabó Sándor felvétele

A kezdő kamionosoknak az egyik legnagyobb próbatétel az eltérő életmód megszokásában rejlik, nehéz felvenni az új életritmust. A pihenőidő nem minden esetben esik éjszakára, így előfordulhat, hogy teljesen felcserélődnek a nappalok és az éjszakák. A pihenőidő közeledtével, annak eltöltésére alkalmas helyet kell keresnünk, a legtöbb kamionos általában benzinkutaknál tölti azt. Itt ugyanis vannak olyan szolgáltatások (mint a fürdési, étkezési lehetőség), melyeket alacsonyabb infrastruktúrával rendelkező parkolókban nem találunk meg. Az alvás a kamionban történik, ehhez otthonról hozzunk ágyneműt, hálóruházatot.

Ne felejtsük el, hogy a kamionos életmód rendkívül mozgásszegény, ülő életmód, ezért ahol lehet, mozogjunk egy kicsit. Van olyan kamionos, aki a kerékpárját magával viszi, hogy azzal járja be a környéket, ha van erre lehetősége. Ez mozgásnak sem utolsó, ezen kívül jó szolgálatot tehet egy-két súlyzó vagy egy jó kis kocogás is.

A sport kikapcsolódásnak sem utolsó, emellett érdemes körbenézni is az olyan helyeken, amelyek némi látványossággal kecsegtetnek, tájékozódjunk előre ezekről.

Forrás: Szuhi Attila – ite.hu

(Ezt a cikket 2113 alkalommal tekintették meg.)