Biztonság Hírek Külföld

Fizetségért hajlandók az ukrán rendőrök kísérni az orosz kamionokat az ország területén

Az ukrán rendőrség kész egy bizonyos összeg kifizetése fejében kíséretet biztosítani az országon áthaladó orosz kamionoknak, amennyiben ezt igénylik – közölte kedden Jaroszlav Trakalo rendőrségi szóvivő.

A tisztségviselő kiemelte, hogy a szolgáltatást nem kötelező igénybe venni. Hozzátette ugyanakkor: február 26-án, azaz egy nappal azután, hogy az orosz teherszállító járműveknek ismét engedélyezte Kijev az Ukrajnán keresztüli áthaladását, 19-en igényeltek rendőri kíséretet. Szavai szerint ezeket a kamionokat a közúti járőrszolgálat tagjai kísérték. Azt azonban nem tudta megmondani, mennyi az ára a szolgáltatásnak, mert – mint mondta – az összeg több paramétertől függ, beleértve az út hosszát. Az orosz fuvarozók szövetségének sajtószolgálata keddi közleményében arról tájékoztatott, hogy egy kamion rendőri kísérete az Ukrajnába történő belépéstől az ország elhagyásáig – függetlenül attól, hány megyén haladnak át – 1170 hrivnyába, azaz mintegy 12 ezer forintba kerül.

Trakalo tájékoztatása alapján amennyiben útblokádba ütköznek, a járőrök fel vannak hatalmazva arra, hogy tárgyaljanak az utat elzáró aktivistákkal a szabad továbbhaladás biztosítása érdekében.

A szélsőséges nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt aktivistái közlésük szerint múlt vasárnap este a nyugat-ukrajnai Lviv megyében 13 teherszállító járművet tartóztattak fel néhány órára a Lembergbe (Lviv) vezető egyik úton lévő útellenőrző posztnál úgy, hogy élőláncot alkottak a kamionok előtt.

A Lviv megyei rendőrség sajtószolgálata közölte: munkatársaik a kamionok útját álló aktivistákat felvilágosították arról, hogy kormányhatározat született az orosz teherszállítók Ukrajnán keresztül történő áthaladásának engedélyezéséről.

A kijevi kormány február 25-től engedélyezte az orosz teherszállító járművek áthaladását Ukrajnán, miután Moszkva visszavonta az ukrán kamionokkal szemben hozott korlátozó intézkedését.

A két ország közötti “kamionháború” azzal kezdődött, hogy ukrán civil aktivisták és önkéntes alakulatok tagjai útblokádokkal akadályozták meg a múlt hónap közepén az orosz jelzésű teherszállítók áthaladását az ország területén. Az orosz kormány válaszul február 14-én megtiltotta az ukrán kamionok tranzitját Oroszország területén át. Másnap Kijevben a kormány határozatot hozott, amely – legitimálva a civil kezdeményezést – ideiglenesen, a vita rendezéséig megtiltotta az orosz teherszállítók áthaladását Ukrajnán, majd február 25-én ismét engedélyezte.

Forrás: Kovács Andrea – MTI

 

(Ezt a cikket 68 alkalommal tekintették meg.)

5 tengelyen biztos kézzel

Jármű kártörténeti lekérdezés:

CarVertical