Határinfó Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Külföld Külföld

A KKM közlekedési nehézségekre figyelmezteti a Görögországba közúton utazókat

A Görögországba közúton utazó, onnan hazainduló magyarokat közlekedési nehézségekre figyelmeztet a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata.

A honlapjukon hétfőn közzétett tájékoztatásban azt írták: a Görögországból közúton hazautazók és oda indulók jelenleg használhatják a görög-bolgár határátkelőket, a görög-macedón Evzoni határátkelőn viszont a folyamatos átkelés még nem biztosított.

Változatlanul fontos, hogy elindulás előtt az utazók feltétlenül tájékozódjanak a macedón, görög és bolgár útviszonyokról, alternatív határátkelőhelyekről, mert a határ- és úttorlaszok felállítása bizonytalan időközönként és helyeken történik, amit a konzuli szolgálat igyekszik folyamatosan követni. Nagyobb sorok kialakulása esetén a görög oldalon a hatóságok azonnal rendőri járőrszolgálatot kezdenek működtetni. Indokolt veszélyhelyzetben a rendőrjárőröktől is lehet segítséget kérni.

Javasolt alternatív határátkelő a görög-macedón szakaszon a Niki-Metzitlija határátkelő (Evzonitól nyugati irányban), amely a macedóniai Bitola városhoz van közel, ahonnét mintegy 120 kilométeres kerülővel vissza lehet térni az E75-ös nemzetközi útra Magyarország felé.

Egy másik lehetőség Evzonitól keletre a Doirani-Mrdaja határátkelő, amely viszont csak reggel 6 és este 10 óra között van nyitva, leginkább a kishatárforgalom számára. A konzuli szolgálat tapasztalatai szerint azonban személyautóval közlekedőket – turistákat – is átengednek. Ennél az átkelőnél néhány esetben gondot jelentett korábban az átkelés digitális személyi igazolvánnyal, így a legbiztosabb, ha az utazóknál van útlevél is.

A görög-bolgár határon és annak körzetében mindkét országban az aktuális helyzet enyhülni látszik. A bolgár útlezárók visszavonultak, a határok átjárhatók, de a feszültség továbbra is fennáll – írta a KKM konzuli szolgálata.

Forrás: MTI

 

(Ezt a cikket 77 alkalommal tekintették meg.)