Új bírósági eljárás kezdődik a korrupcióval vádolt budapesti rendőrök ügyében

Egy korrupciós bűncselekményekkel gyanúsított rendőrt (k) vezetnek el az előzetes letartóztatásáról döntő bírósági ülésről a Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsának udvarán 2014. július 10-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Hatályon kívül helyezte a Szegedi Ítélőtábla a Szolnoki Törvényszék budapesti rendőröket, közterület-felügyelőket, valamint vállalkozókat korrupciós bűncselekmények ügyében elmarasztaló ítéletét, így új bírósági eljárás kezdődik a 2008-2009-ben történt bűncselekmények ügyében.

 Rendőrök kísérnek egy arcát kabátjával eltakaró, korrupcióval gyanúsított gyulai határrendészt a Szegedi Törvényszék katonai tanácsának udvarán az előzetes letartóztatásról döntő ülésre 2014. április 18-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Rendőrök kísérnek egy arcát kabátjával eltakaró, korrupcióval gyanúsított gyulai határrendészt a Szegedi Törvényszék katonai tanácsának udvarán az előzetes letartóztatásról döntő ülésre 2014. április 18-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A táblabíróság Gyurisné Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa kimondta, a megismételt eljárást a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Fővárosi Törvényszék katonai tanácsának kell lefolytatnia.

A döntés indoklásában elhangzott: az első fokon meghozott ítélet oly mértékben meglapozatlan, hogy az érdemi felülvizsgálatra alkalmatlan.

Az elsőfokú ítélet szerint az ügy első- és a másodrendű vádlottja 2008-2009-ben a Budapesti Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályán teljesített szolgálatot. A két férfi szoros kapcsolatot alakított ki építési és szállítási vállalkozókkal, közlekedésrendészeti feladatokat ellátó rendőrökkel és a velük együtt járőröző közterület-felügyelőkkel.

A két rendőr az összeköttetéseit haszonszerzési forrásnak tekintette, pénz ellenében „elsimította” a vállalkozások különféle szabálytalanságait. A szabálysértések között volt engedély nélküli behajtás, a gépjárművek rossz műszaki állapota, lejárt forgalmi engedély vagy közlekedési szabálytalanság. Akadt olyan eset is, amikor hétvégi kamionstop idején egy tehergépkocsit kísértek el a fővárostól a magyar-román határig, hogy így előzzék meg a rendőri intézkedést. Az érintett gazdasági társaságok gépkocsivezetői között elterjedt a két rendőr elérhetősége, úgy ismerték őket mint akiket probléma esetén hívni lehet, mert megoldják, hogy egy-egy intézkedésnek ne legyen hátrányos következménye.

A törvényszék ötven vádpontban látta bizonyítottnak valamelyik vádlott bűnösségét egyebek mellett telefonlehallgatások alapján.

A 66 vádlott harmada volt rendőr vagy közterület-felügyelő, a többiek a szabálytalanságok elsimításáért fizettek. Első fokon 47 vádlottat ítéltek el, 19-et bizonyítottság hiányában felmentettek. Az elsőrendű vádlott hét év, a másodrendű öt év börtönt kapott. A többi vádlottra letöltendő vagy felfüggesztett szabadságvesztést, illetve pénzbüntetést szabott ki a törvényszék.

Forrás: MTI

 

(Ezt a cikket 51 alkalommal tekintették meg.)