Heti ajánló: 100% vörösréz PROFI indítókábel

A nem megfelelően feltöltött vagy régen használt járművek akkumulátorai a hideg idő beköszöntével előfordul, hogy már nem képesek beindítani a jármű motorját. Ilyenkor egy indító- vagy más néven startkábel segítségével egy másik jármű akkumulátoráról vihetünk át energiát saját járművünk elindításához.

A kamionok, teherautók és egyéb haszonjárművek indításához szükséges nagyobb energiafelvétele miatt nem mindegy milyen indítókábelt használunk! A gyengébb minőségű olcsóbb indítókábelek többnyire alumínium vagy legfeljebb réz bevonatú alumínium elektromos vezetékből készülnek, amely nem képes a megfelelő indítási áramerősség átvitelére! Sok esetben még a vezeték keresztmetszete sem éri el a kívánt mértéket, így nem ritka, hogy a vékony alumínium vagy rézbevonatú kábel az indítás során melegszik vagy füstölve elég.

Az indítókábeleken általában feltüntetik a maximálisan átvinni képes áramerősséget, így gyakran csábítják a vásárlókat a 600, 800, 1000 ampert vagy ennél is több áramerősséget átvinni képes kábelekkel, azonban a gyenge minőségű, feltűnően olcsó (pár ezer forintos) kábelek ezeket az értékeket csak nagyon rövid ideig képesek elviselni. Az ilyen gyenge minőségű indítókábelek a magas áramerősséget igénylő nagy haszonjárműveket csak egyszer vagy egyszer sem képesek elindítani!

Vásárláskor próbáljon meggyőződni arról, hogy az indítókebel 100% réz vezetékből készült, amelynek legegyszerűbb módja, hogy az akkucsipesznél a vezetéket szemből nézve nem alumínium szürke, hanem réz sárga. Amennyiben erre nincs mód, akkor az indítókábel ára is sokat elárul annak minőségéről, hiszen az alig néhány ezer forintba kerülő kábelek többnyire nem képesek tartósan teljesíteni a rájuk írt magas teljesítményértékeket.

A Convoy Truck Shop kamionos boltokban kapható 4783+ cikkszámú „PROFI” indítókebel 100% vörösréz, 35mm2 keresztmetszetű vezetékből készült, amelynek segítségével könnyedén és többször is indítható a gyengélkedő akkumulátorral rendelkező haszonjármű.

Hogyan használjuk helyesen az indítókábelt?

  1. A névleges feszültségnek (12 vagy 24 Volt) mindkét jármű esetében egyformának kell lennie.
  2. A kisegítő jármű motorját járatni kell!
  3. 3. Először csatlakoztassa a piros kábelcsipeszeket mindkét jármű pozitív pólusú (+) akkusaruihoz, ezután pedig csatlakoztassa a fekete kábelcsipeszeket a negatív pólusú (-) akkusarukhoz. Fontos, hogy mindkét pólus esetében először mindig a kisegítő jármű akkusarujához csatlakoztassuk a kábelt!
  4. Bizonyosodjon meg róla, hogy a csatlakozások megfelelőek!
  5. Ezt követően várjon 1-2 percet, hogy az indítandó jármű akkumulátora regenerálódjon, majd indítsa el a motort!
  6. Először mindig a fekete karú (negatív) kábelcsipeszt kell levenni, majd ezt követően kell levenni a piros karú (pozitív) kábelcsipeszt.

A „PROFI” indítókábel a Convoy Truck Shop webáruházban is megvásárolható!

convoy.hu
.

 

(Ezt a cikket 1314 alkalommal tekintették meg.)