Leváltották a román országos útügyi vállalat igazgatóját

A román közlekedési miniszter leváltotta kedden az országos útügyi vállalat igazgatóját azt követően, hogy a korrupcióellenes ügyészség eljárást indított egy frissen megépített, de rossz tervezés és kivitelezés miatt elbontott autópálya ügyében.

Az A3-as autópálya félbehagyott szakasza a romániai Berettyószéplaknál 2012. november 20-án. Tovább késnek az autópálya észak-erdélyi szakaszának építési munkálatai, miután a román kormány 2012-re előirányozott költségvetési tétele elégtelennek bizonyult a tervezési és kivitelezési munkálatokra. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Illusztráció. – MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A döntést Dan Costescu közlekedési miniszter jelentette be, ugyanis az állami vállalat a minisztérium alárendeltségébe tartozik. A miniszter Narcis Neaga volt igazgató leváltását azzal indokolta, hogy elégedetlenek voltak tevékenységével, a vállalat működésében sok hiányosságot találtak.

A miniszter közölte, hogy az új román kormány úgy döntött, az útügyi vállalat élére is a versenyszférából kiválasztott vezetőket fognak kinevezni, ahogyan több más, állami tulajdonban lévő társaságnál ez már megtörtént.

Ezt az elvárást a Nemzetközi Valutaalap fogalmazta meg Romániával szemben, amely 2009-től idén szeptemberig három hitelszerződést kötött Bukaresttel. Az úgynevezett privát menedzsmentet azért szorgalmazta a nemzetközi pénzintézet, hogy az állami vállalatoknál is érvényesüljenek a piaci szabályok, és csökkentsék a pártok befolyását a vállalatok fölött.

Costescu az útügy élére ideiglenesen a bukaresti metróközlekedést működtető vállalat igazgatóját nevezte ki.

A közlekedési minisztérium ellenőrző testülete októberben megállapította, hogy a dél-erdélyi autópálya Nagyszeben (Sibiu) és Szászváros (Orastie) közötti szakaszának mintegy 22 kilométeres részén hibásan épült meg az út. Röviddel a megnyitása után repedések jelentek meg rajta.

Szakértői jelentések a szakasz újbóli megépítését javasolták, ugyanis a problémát az okozza, hogy 8-10 méteres mélységben beszivárog a víz az autópálya alá. A hatóságok egyelőre mintegy 200 méteres szakaszon bontották el az autópályát, hogy tüzetesebben megvizsgálhassák a repedések okait és a kivitelezés minőségét.

Az ügyben a román korrupcióellenes ügyészség eljárást indított, egyelőre ismeretlen személy ellen, és megkezdődtek a kihallgatások. Eddig a leváltott igazgatót és a vállalat több alkalmazottját faggatta ki a vádhatóság.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 74 alkalommal tekintették meg.)