Lezárták a határt csütörtök délután a szlovéniai Sentilj és az ausztriai Spielfeld között

Lezárták a határt az osztrák hatóságok csütörtök délután a szlovéniai Sentilj és az ausztriai Spielfeld között, miután több ezer migráns kitört a Spielfeldnél, a két határállomás között, az úgynevezett senki földjén kialakított tranzittáborból, és sokan gyalog elindultak Ausztria belseje felé.

Migránsok az osztrák-szlovén határon, a spielfeldi átkelőnél 2015. október 22-én. MTI Fotó: Varga György
Migránsok az osztrák-szlovén határon, a spielfeldi átkelőnél 2015. október 22-én. MTI Fotó: Varga György

A határátkelőt az osztrák hadsereg teherautókkal torlaszolta el, és a menekültek a határátkelő területén ülnek, illetve fekszenek a földön arra várva, hogy átengedjék őket Ausztriába – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A helyszínre érkezett csütörtök délután az osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitnert, és Spielfeldbe várják Gerald Klug osztrák védelmi minisztert is.

Sentilj és Spielfeld között két átkelő található, az egyik az autópályán, a másik pedig a Leibnitz felé vezető 67-es főúton egy völgykatlanban.

Az utóbbi, jól védhető határállomást zárta le az osztrák hadsereg és a rendőrség, azt követően, hogy több ezer migráns kitört a táborból és sokan gyalog elindult a 67-es főúton Leibnitz felé.

Láthatóan egy idő után feladták a tábor „védelmét” a hatóságok és inkább a völgykatlanból kivezető utat torlaszolták el. Ennek az lett a következménye, hogy a migránsok a senki földjére, a szabad ég alá szorultak, miközben a menedéket nyújtó, több ezer ember elhelyezésére alkalmas sátrak üresen állnak.

Ez annál is inkább feszültséget okoz, mert – mint az MTI tudósítója a helyszínen tapasztalta – a szomszédos, vagyis a szlovén oldalon található sentilji táborba folyamatosan érkeznek a migránsokkal teli buszok.

Az MTI legalább tíz busz érkezésének volt a tanúja, vagyis egy idő után teljesen telítetté válhat a sentilji tranzittábor.
Eddig ugyanis az volt a gyakorlat, hogy az osztrák oldalról telefonáltak a szlovén hatóságoknak, hogy éppen mennyi migránst tudnak fogadni. A szlovének pedig 50-100 tagú csoportokban gyalog küldték át az embereket, a mintegy 400 méterre található spielfeldi tranzittáborba.

A kitörést követően viszont az osztrák oldalon nem fogadnak újabb menekülteket, miközben egyre telítődik a szlovén tábor – látta a helyszínen az MTI tudósítója.

A Graz felé vezető autópályán található határponton egyébként át lehet menni Ausztriába, ám több kilométeres kamionsor várakozik az átlépésre, ugyanis az osztrák hatóságok ellenőrzik a forgalmat.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 139 alkalommal tekintették meg.)