Engedélyek, vizsgák Érdekvédelem Hírek Szervezetek hírei

Már 23 ezren jelentkeztek az ingyenes hivatásossofőr-képzésre

Már 23 ezren jelentkeztek az állami finanszírozású hivatásos gépjárművezetői képzésre, amely során hatezer ember kap lehetőséget a tanfolyam elvégzésére és elhelyezkedésre – tájékoztatta a program egyik szervezője, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) pénteken az MTI-t.

Illusztráció - Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) és a NiT Hungary csütörtökön állapodott meg arról, hogy a gépjárművezetői létszámhiány feltöltésére az OFA ingyenes szakirányú képzést (C, D, E kategóriás jogosítvány) és a munkaköri követelményeknek való megfelelést elősegítő szolgáltatásokat – egyebek mellett alkalmassági vizsga lebonyolítását – nyújt országosan, de kiemelten a Közép-magyarországi régióban.

A NiT Hungary a program menetéről az MTI érdeklődésére elmondta: a képzésre jelentkező, 21. évét betöltött fiatal tanulmányi szerződést köt leendő munkáltatójával, majd amikor végez, ott kell elhelyezkednie. Jelezték: komoly kiválasztási folyamat lesz, mivel sokszoros a túljelentkezés. Közép-magyarországi régióban már kiválasztották a képzést lefolytató iskolákat, a többi régióra akkor kerül sor, amikor itt már elkezdődtek a tanfolyamok – tájékoztatott a NiT Hungary.

A közúti közlekedési szolgáltatók a magyar bruttó hazai termék (GDP) hat százalékát adják, a mostani programmal jelentősen nőni fog a versenyképességük az európai piacon – tették hozzá.

A NiT Hungary a belföldi és nemzetközi áru-, és személyszállító tevékenységet végző, magyarországi székhelyű gazdálkodó szervezetek és egyéni vállalkozók országos szakmai érdekképviseleti szervezete, amely mintegy 3200 tagvállalkozást tömörít. A NiT stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM), aktív résztvevője volt annak a munkacsoportnak, amely az NFM koordinálásában áttekintette a C, D és E kategóriás gépjármű-vezetői engedély megszerzéséhez szükséges speciális szakmai képzés állami támogatási lehetőségeit.

Az OFA célja a foglalkoztatás és munkahelymegőrzés elősegítése, innovatív foglalkoztatási formák támogatása, a foglalkoztatást, a munkaerő-piaci integrációt szolgáló programok, projektek végrehajtása – áll a közleményben.

Varga Mihály beszédet mond az MKFE 50. születésnapi ünnepségén Balatonvilágoson 2015 szeptember 19-én. Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szeptember 19-én jelentette be, hogy mintegy ötmilliárd forintos európai uniós és hazai forrásból csaknem hatezer ember gépjárművezető-képzését finanszírozza a kormány. Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szeptember 19-én jelentette be, hogy mintegy ötmilliárd forintos európai uniós és hazai forrásból csaknem hatezer ember gépjárművezető-képzését finanszírozza a kormány.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 303 alkalommal tekintették meg.)