Közös céget hoz létre a Kaposvári Tömegközlekedési Zrt., a Főgáz CNG Kft. és az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt., hogy biztosítsák a hamarosan forgalomba álló kaposvári sűrített földgázüzemű (CNG) buszok üzemanyag ellátását – tájékoztatta a Főgáz Zrt. szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint az 5 millió forintos törzstőkével megalapított Kapos CNG Kft. ügyvezetője Orgovány Ferenc, a Főgáz CNG Kft. üzletfejlesztési tanácsadója lett. Az új társaság feladata, hogy a sűrített földgáz hajtásra átálló kaposvári tömegközlekedés kiszolgálása érdekében egy CNG-töltőállomást hozzon létre és üzemeltessen.

Kaposvár a tömegközlekedését negyven, részben európai uniós támogatással vásárolt, sűrített földgáz alapú üzemanyaggal működő autóbusszal fogja működtetni, amellyel a város teljes közösségi közlekedése környezetbaráttá válik. A buszok a tesztüzem alatt kezdik meg a közlekedést és 2016-ig fokozatosan vezetik be a környezetkímélő működési formát.

Az ENKSZ folyamatosan keresi azoknak a projekteknek a megvalósítási lehetőségét, amelyek elősegítik a környezettudatos jövő megteremtését és hosszú távon csökkentik a lakosság energetikai kiadásait. Az ENKSZ szakmai irányítása alatt álló Főgáz törekszik arra, hogy tevékenységével minimalizálja a környezet terhelését. Ezért az erőforrások tudatos felhasználása, az energiatudatosság erősítése, az energiahatékonyságot segítő épületenergetikai beruházások, valamint a környezetbarát, sűrített földgáz alapú közlekedés elterjesztése évek óta meghatározó része a vállalat tevékenységének – idézi a közlemény Horváth Pétert, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatóját, a Főgáz elnökét.

A közleményben felidézik, a Főgáz kezdeményezésére 2009-ben hat vállalat szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy gazdaságossági alapokon nyugvó üzleti modell kidolgozása után CNG üzemű járműveket állít üzembe. A Főgáz vállalta, hogy megteremti a járművek töltéséhez szükséges infrastruktúrát, ennek érdekében már három töltőállomást üzemeltet Budapesten.

A fővárosban jelentős számban közlekednek földgázos járművek. A Főgáznak 34 CNG-üzemű gépjárműve, a Budapest Taxinak 50 darabos CNG autóflottája van – közölték.

A Főgáz célul tűzte ki, hogy meghonosítja a sűrített földgáz-üzemű tömegközlekedést, ennek érdekében több vidéki városban is folyamatosak az egyeztetések. A BKV Budapesti Közlekedési Zrt. csaknem 50 CNG busszal, az FKF Fővárosi Közterület Fenntartó Nonprofit Zrt. pedig 60 kukásautóval és 3 kisteherautóval járul hozzá az élhetőbb város kialakításához – fogalmaztak a közleményben.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 62 alkalommal tekintették meg.)