Határinfó Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Külföld Külföld

Illegális bevándorlás – Megnyitották az összes határátkelőt Horvátország és Szerbia között

Markovics AnnamáriaMegnyitották az összes határátkelőt Horvátország és Szerbia között szerdán, így helyreállhat a személy- és teherforgalom, egyik átkelőhelynél sem kell hosszabb várakozásra számítani – közölte a szerbiai autós szövetség.

Illegális bevándorlók gyalogolnak a vajdasági Bezdán, a szerb-horvát határ felé 2015. szeptember 17-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Illegális bevándorlók gyalogolnak a vajdasági Bezdán, a szerb-horvát határ felé 2015. szeptember 17-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

A legtöbbet a teherautóknak kellett várakozniuk, a Belgrádot Zágrábbal összekötő E70-es autópályán fekvő Batrovci-Bajakovo átkelőnél akár öt órát is. A személyautó-forgalom a szerb-horvát és a szerb-magyar határon is zavartalan, a magyar határszakaszon a kamionosoknak sem kellett 30 percnél tovább várakozniuk.

Horvátország a migránsok miatt zárta le szeptember 18-án a Szerbiával közös határszakasz átkelőinek többségét, majd néhány nappal később a teherforgalmat is leállította – a romlandó árut szállító kamionok kivételével – az egyetlen még nyitva álló határátkelőhelyen. Szerbia válaszul megtiltotta a Horvátországban regisztrált, illetve horvát árut szállító teherautók belépését az országba. Erre reagálva a horvát hatóságok egyetlen Szerbiában regisztrált gépjárművet sem engedtek be Horvátországba Szerbia felől, és egy ideig a szerb útlevéllel rendelkező emberek sem léphettek be.

Szeptember 25-én mindkét fél feloldotta a határzárat, Horvátország azonban csak egyenként nyitotta meg az átkelőket, szerdán a két utolsót.

Forrás: Markovics Annamária – MTI
.

(Ezt a cikket 123 alkalommal tekintették meg.)