Érdekvédelem Hírek Logisztika

Illegális bevándorlás – Logisztikai szövetség: európai vészforgatókönyvet kell kidolgozni az áruk szabad áramlásának biztosítására

A népvándorlási krízis drágítja a logisztikát, elhúzódó krízis esetén pedig egy európai szintű vészhelyzeti forgatókönyvet kellene kidolgozni, amely biztosítja az áruk szabad áramlását a schengeni határokon belül – közölte a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) kedden az MTI-vel.

A Bécs és Budapest vonalon átmenetileg szüneteltetett vasúti közlekedés miatt a hegyeshalmi vasútállomásról gyalog elinduló menekültek lépik át a határt 2015. szeptember 10-én. Túlterheltsége miatt átmenetileg nem indít és nem fogad vonatokat Bécs és Budapest között az osztrák vasúttársaság (ÖBB). Az Ausztriába érkező migránsokat különbuszokkal és különvonatokkal folyamatosan szállítják tovább az osztrák-magyar határról Bécsbe. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Illusztráció – MTI Fotó: Krizsán Csaba

A közlemény idézi Fülöp Zsoltot, a szövetség elnökét, aki szerint a forgatókönyv rögzítené, hogy hogyan lehetne biztosítani a zökkenőmentes áruforgalmat az érintett országok között, valamint, hogy ebben mi lenne az egyes tagállamok feladata.

Ha az Európai Unió reakciója késik, úgy a közvetlenül érintett országoknak kellene összefogni és kidolgozni a régiót érintő megoldást – véli a szakember.

Az MLSZKSZ kifejti, hogy “az intenzív népvándorlási hullám” és az uniós tagállamok kapcsolódó intézkedései komoly kihívások elé állították a logisztikai ellátási láncban érdekelt vállalatokat.

Az országhatárok előre nem tervezett, ideiglenes lezárásai, a vasúti tranzit áruforgalom korlátozásai miatt kiszámíthatatlanná váltak az egyes szállítási útvonalak, valamint megszaporodtak a teherszállító járművek ellen – “utazási céllal” – elkövetett támadások is.

A szövetség támogatja a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) kezdeményezését, hogy a közúti fuvarozók támogatást kapjanak az Európai Uniótól bevételeik kiesésére, de szerinte a támogatottak körét ki kellene terjeszteni a vasúti árufuvarozás szereplőire is.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 91 alkalommal tekintették meg.)