James Armstrong, a Scania CER új ügyvezető igazgatója

Amikor idén nyáron Peter Hornig ügyvezető igazgató hét év után távozott a Scania CER régió (Cseh Köztársaság, Magyarország és Szlovákia) éléről, egyértelmű volt, hogy James Armstrong lép a helyére. A brit szigetekről származó üzletember pontosan húsz éve dolgozik együtt a Scaniával, és Közép-Európában az elődje által kiépített úton tovább haladva tervezi sikerre vinni a vállalatot.

James Armstrong
James Armstrong – Scania

Armstrong úr az idén ünnepli a Scaniával folytatott együttműködésének huszadik évfordulóját. Pontosabban tíz éve tevékenykedik a Scaniánál, az ezt megelőző tíz év során pedig Nagy-Britanniában a vállalatnak dolgozó független márkakereskedőként működtette saját cégét. Tíz évvel ezelőtt fontos döntést hozott: felhagyott a vállalkozói pályával, és csatlakozott a Scania Nagy-Britannia szervezethez vevőszolgálati igazgatóként fél évtizedre. Majd öt évet Malajziában töltött, ahol a Scania délkelet-ázsiai régiójának ügyvezető igazgatójaként dolgozott.

A félmilliárd embernek otthont adó régióban eltöltött öt rendkívül sikeres év után megérett az idő a váltásra. „Úgy gondolom, hogy öt év éppen elég hosszú idő ahhoz, hogy az ember jól kiismerje az adott piacot, felelősséggel végezze a rábízott munkát, esetleg egy, a Scania globális stratégiájához illeszkedő új irányvonalat dolgozzon ki. Öt év elteltével azonban felmerülhet annak a veszélye, hogy ez ember figyelmen kívül hagy bizonyos részleteket, és ez annak a jele, hogy ideje továbblépni.” – adott magyarázatot Armstrong úr arra, hogy miért hagyta el Malajziát.

James Armstrong – Scania

A több felajánlott lehetőség közül végül kimagaslott a Scania CER, ahol Peter Hornig hét sikeres éve után veszi át a vezetői széket. „Tudtam, hogy egy nagyon dinamikus piaci területről van szó, ahol ismét több országot kell összefogni. Igaz ugyan, hogy ez problémák forrása is lehet, ugyanakkor a több ország több lehetőséget is kínál. Természetesen Prágában élni fantasztikus.”

Egyelőre rövid ideje van új pozíciójában, Armstrong úr azonban máris határozott elképzeléssel rendelkezik arról, hogy a CER régiónak milyen irányban kell tovább haladnia. „Elöljáróban szeretném kiemelni, hogy a Scania CER csapata Peter Hornig vezetésével kiváló munkát végzett. Ezért nem akarok minden áron változásokat megvalósítani és új célokat kitűzni. Határozottan a néhány évvel ezelőtt megkezdett utat követjük majd, és fokozatosan feltárjuk azokat a területeket, ahol a jövőben lehetőség nyílik tevékenységünk tökéletesítésére.”

„Ami az értékesítési célokat illeti, pillanatnyilag úgy néz ki, hogy az idei év végén mindhárom országban várhatóan átlagosan 18 százalék körül alakul majd a piaci részesedésünk. Ennél valamivel nagyobb lesz Szlovákiában, és lehet, hogy némileg kisebb Csehországban. A 18 százalékos piaci jelenlét nagyon jó érték, amely összevethető a többi európai országban elért eredményeinkkel. Természetesen ezen a területen is van még lehetőség a további fejlődésre. Ennek a pozíciónak a megőrzése szintén fontos feladat, mert a versenytársaink sem alszanak!” – tette hozzá Armstrong úr, illetve számos olyan területet nevezett meg, ahol még fejlődhet a régió. „Ezért olyan területekre kell a figyelmünket fordítani, mint a városi autóbuszok, az áramfejlesztő aggregátorok és az ipari motorok, ahol az értékesítés még csak a kezdeteknél tart. A szervizszolgáltatásokról sem szabad megfeledkezni, mert ennek köszönhetően ügyfeleink olyan megbízható partnerként tekintenek ránk, aki sokkal többet kínál pusztán önmagában a terméknél. Én ebben látom a legnagyobb erősségünket és potenciálunkat.”


A Scaniáról
A Scania a világ vezető nehéztehergépkocsi-, autóbusz-, hajómotor- és iparimotor-gyártói közé tartozik. A vállalat tevékenységében a termékek mellett egyre nagyobb részarányt képviselnek a pénzügyi és egyéb szolgáltatások, amelyek költséghatékony szállítmányozási megoldásokat és maximális üzemidőt biztosítanak a Scania ügyfeleinek. A Scania több mint 40 ezer alkalmazottal mintegy száz országban van jelen. A kutatás és fejlesztés jellemzően Svédországban összpontosul, míg a termelés Európában és Dél-Amerikában folyik, az alkatrészek és komplett járművek gyártásának világméretű megosztásának lehetősége mellett. A 2013-as évben a vállalat értékesítési árbevétele meghaladta a 86 milliárd svéd koronát, míg nettó eredménye 6,2 milliárd svéd koronát tett ki.

Forrás: Scania
.

(Ezt a cikket 108 alkalommal tekintették meg.)