Reklám

Gazdaság Hírek Közút

Vagyonátadási szabálytalanságokat tárt fel az ÁSZ a NIF-nél és a Magyar Közútnál

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. 948 milliárd, a Magyar Közút Nonprofit (MKN) Zrt. pedig 95 milliárd forintnyi vagyont nem adott át vagyonkezelésbe – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül – a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központnak (KKK) 2010 és 2013 között, holott erre törvény kötelezi a cégeket – mondta Makkai Mária, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felügyeleti vezetője kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

M60 autópálya Belvárdgyula közelében - ORFK felvétele: H.Szabó Sándor
Illusztráció – ORFK felvétele: H.Szabó Sándor

Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke elmondta, miután a közúti beruházások a fejlesztést végrehajtó cégek könyveiben maradtak, azok után értékcsökkenést nem számoltak el, így az érintett gyorsforgalmi és egyéb utak fenntartását egyéb forrásból kellett elvégezni.

Az ÁSZ a 2010 első és 2013 utolsó napja közötti időszakban vizsgálta az állami vagyonnal való gazdálkodás szabályszerűségét a két társaságnál. A NIF évente több százmilliárd forintból végez gyorsforgalmi- és egyéb útfejlesztéseket, és beruházója az uniós támogatású vasútfejlesztéseknek is. A Magyar Közút pedig a felújítási beruházásokat intézte.

A közúti közlekedési törvény előírja, hogy a forgalomba helyezett utakat, mint forgalomképtelen állami tulajdont a kijelölt vagyonkezelőnek kell átadni. Miután ez elmaradt, mindkét társaság szabálytalanul tartotta nyilván könyveiben a készletek között a kész beruházásokat. Emiatt a mérlegeik nem a valós helyzetet tükrözték, ami veszélyezteti a vagyonérték megőrzését, fenntartását – mondta Makkai Mária.

A bevételek és ráfordítások elszámolása, továbbá az önköltség és a közszolgáltatás (az úttisztítás, karbantartás) szabályozása megfelelő volt mindkét társaságnál. A kontroll és a monitoring rendszer kiépült mindkét cégnél, a működésük csak a NIF-nél volt szabályszerű, az MKN-nél viszont csak részlegesen működött – tette hozzá a felügyeleti vezető.

Makkai Mária kiemelte, hogy az ellenőrzött időszakot követően az MNV, a KKK továbbá a két ellenőrzött társaság megállapodást kötött. A NIF azt közölte az ÁSZ-szal, hogy múlt év decemberében megkezdték az elszámolási kimutatások elkészítését, és június végéig 587 milliárd forint vagyont átadtak a KKK-nak. A magyar Közútkezelő tájékoztatása szerint a vagyonátadások szeptembertől kezdődnek – tette hozzá a felügyeleti vezető.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 71 alkalommal tekintették meg.)