Hírek Kishaszonjárművek Környezetbarát Személyautók Volkswagen

VW botrány – A gázüzemű közlekedést támogató egyesület szerint korlátozni kell a dízelmotorok használatát

A Volkwagen-botrány kapcsán végzett dízelmotor-vizsgálatok alapján azok nem felelnek meg sem az amerikai, sem pedig az európai emissziós követelményeknek, a határértékeket jóval meghaladó szennyezéssel üzemelnek, ezért korlátozni kellene használatukat a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE) szerint.

A világ első gázüzemű Euro 6-os tehergépkocsiját a Bring Figo nevű vállalat használja Svédországban fagyasztott termékek szállítására -Foto: Kasper Dudzik. Helsingborg 20130619. Scania
A világ első gázüzemű Euro 6-os tehergépkocsiját a Bring Figo nevű vállalat használja Svédországban fagyasztott termékek szállítására – Fotó: Kasper Dudzik. Helsingborg 20130619. Scania

Az MGKKE szerdai, MTI-nek eljuttatott közleményében azt írta, a VW 11 millió dízelmotort érintő károsanyag-kibocsátási manipulációjával ellentétben bizonyítottá vált, hogy az új emissziós elvárásokat már nem képes gázolajjal teljesíteni az ipar. A nagyságrenddel magasabb mérgezőanyag-kibocsátás mellett a szilárdrészecskék is jelen vannak, nagyobb számban és lényegesen károsabban, mint valaha. Ez pedig azt jelenti, hogy a dízelmotort be kellene tiltani, de legalábbis kitiltani a sűrűn lakott övezetekből – írta az egyesület.

“A bio- és földgázzal hajtott motorok ezzel szemben még idejét múlt technológiával is töredék mennyiségű nitrogén-oxidot bocsátanak ki, szilárd részecske pedig a metán üzemanyag elégetésekor nem keletkezik. Mindehhez egy határozott szén-dioxid-megtakarítás tartozik, amely környezetbarát megújuló forrásból akár nulla közeli értéket is jelenthet” – fejtette ki a közleményben Domanovszky Henrik, az MGKKE elnöke.

Az amerikai emissziós előírások valamivel korábban tették kötelezővé lényegében ugyanazon szigorú emissziós elvárásokat, amelyek a személyautóknál ez év szeptemberétől kötelezőek Európában. Ez azt jelenti, hogy a nitrogén-oxidok kibocsátása a dízelmotoroknál a kilométerenkénti 180 milligrammról 80 milligrammra csökkent Európában, míg az amerikai norma mindössze 40 milligramm. Összehasonlításul: a benzinmotorok normája 60 milligramm kilométerenként.

A nitrogén-oxid az egyik legagresszívabb üvegházhatású gáz, a széndioxidnál mintegy 300-szor nagyobb hatással bír a légköri felmelegedésre – írta az egyesület.

A kibocsátás manipulálásának a problémáját az EPA, az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége által szeptember 18-án kelt közleménye vetette fel, mely mintegy fél millió dízel autó manipulált emissziójával kapcsolatban keletkezett. Az előzmény egy, még 2014. májusában a West Virginia Egyetem Alternatív Üzemanyagok, Motorok és Emissziók Központja (CAFEE) által elvégzett vizsgálat volt, amely három eltérő nitrogénoxid-kibocsátást csökkentő katalizátorrendszert hasonlított össze. Itt derült ki, hogy a VW motorjának nitrogénoxid-kibocsátása akár negyvenszerese lehet a határértéknek.

Átfogó vizsgálatot végzett a Nemzetközi Tiszta Közlekedés Tanácsa (IPCC) is, az európai és az amerikai mérések alapján. Ez a szervezet 6 gyártó 15 eltérő euró 6-os dízel modelljét vizsgálta meg tavaly, szintén eltérő katalizátor technológiák elemzésével. Egyetlen egy hozta közülük a kötelező szintet és még kettő felelt meg a korábbi elvárásnak, a másik tucat még annak sem – áll a szakmai szervezet közleményében.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 102 alkalommal tekintették meg.)