Illegális bevándorlás – Zágráb nem oldja fel a határzárat, amíg meg nem nyitják a horgosi átkelőt

Amíg nem nyitják meg a szerb-magyar határátkelőhelyet Horgosnál a közel-keleti bevándorlók előtt, addig Horvátország területére nem léphetnek be szerb rendszámú járművek – jelentette ki Ranko Ostojic horvát belügyminiszter csütörtökön Opatovacon.

Rendőrök a Röszke 2-es, úgynevezett régi határátkelőhelynél a magyar-szerb határ magyar oldalán 2015. szeptember 17-én. Ettől a naptól részleges határzárat rendelt el a Röszke-Horgos autópálya határátkelőhelyen, valamint a Röszke-Horgos közúti határátkelőhelyen Pintér Sándor belügyminiszter. Szeptember 16-án könnygázt és vízágyút is bevetettek a magyar rendőrök a magyar-szerb határnál az őket dobáló illegális bevándorlókkal szemben. MTI Fotó: Sóki Tamás
Rendőrök a Röszke 2-es, úgynevezett régi határátkelőhelynél a magyar-szerb határ magyar oldalán 2015. szeptember 17-én. Ettől a naptól részleges határzárat rendelt el a Röszke-Horgos autópálya határátkelőhelyen, valamint a Röszke-Horgos közúti határátkelőhelyen Pintér Sándor belügyminiszter.  MTI Fotó: Sóki Tamás

A horvát hatóságok még hétfőn lezárták a határt a Szerbiából érkező kamionforgalom előtt, majd kedden ezt részlegesen feloldották, de csak a romlandó árut szállító járműveket engedték át. A szerb kamionsofőröknek ez nem tetszett, ezért tiltakozásba kezdtek, majd néhány órán át akadályozták a forgalmat.

Szerbia szerda éjfélig adott határidőt Horvátországnak a határzár feloldására, ellenkező esetben válaszlépéseket helyezett kilátásba. Az ultimátum lejárta után Szerbia megtiltotta a horvát teherautók és horvát áruk belépését a területére, erre válaszul a horvát hatóságok éjfél óta egyetlen Szerbiában regisztrált gépjárművet sem engednek be Horvátországba.

Ranko Osojic belügyminiszter csütörtökön reggel az N1 horvát hírcsatornának úgy nyilatkozott: a határzár válasz a szerb ellenintézkedésekre, és addig nem oldják fel, amíg a szerb hatóságok nem kezdik el a migránsokat a horgosi határátkelőhely, azaz Magyarország felé irányítani. Szerb útlevéllel jöhetnek az emberek, de szerb rendszámtáblával egyetlen járművet sem engedünk be horvát területre – hangsúlyozta.

Osojic nem részletezte, hogy Zágráb megtorló lépése csak a szerb-horvát határszakaszra vonatkozik-e, vagy Horvátország minden határára.

„Nem fogunk engedni az ultimátumnak” – mondta, majd hozzátette, hogy az illegális bevándorlók nem az „égből potyognak”, hanem Szerbiából és Magyarországról mennek Horvátországba.

„Ez nem hidegháború Horvátország és Szerbia között, csak válasz az ellenintézkedéseikre” – szögezte le a horvát belügyminiszter.

Az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója ugyanakkor arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Tovarniknál megnyitották a szerb-horvát határátkelőt a személyforgalom előtt, és szerb rendszámtáblával is belépnek gépkocsik Horvátországba.

Zágráb múlt csütörtökön a nyolc horvát-szerb határátkelő közül hetet lezárt, akkor csak a bajakovói átkelő maradt nyitva, amely a Belgrád-Zágráb autópályán van. Ennek ellenére azóta is folyamatosan érkeznek az illegális bevándorlók Horvátországba a zöldhatáron át.

Forrás: Kriják Krisztina – MTI
.

(Ezt a cikket 224 alkalommal tekintették meg.)