Illegális bevándorlás – Románia és Bulgária felé irányítják a teherforgalmat a horvát-szerb határzár miatt

Románia és Bulgária felé irányítja a teherforgalmat Szerbia a horvát határzár miatt – közölte Miroslav Poledica közlekedésügyi államtitkár kedden Belgrádban.

Illegális bevándorlók gyalogolnak a vajdasági Bezdán, a szerb-horvát határ felé 2015. szeptember 17-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Illusztráció – Illegális bevándorlók gyalogolnak a vajdasági Bezdán, a szerb-horvát határ felé 2015. szeptember 17-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

A politikus emlékeztetett arra, hogy Horvátország hétfő éjféltől leállította a Belgrádot Zágrábbal összekötő E70-es úton fekvő Batrovci-Bajakovo átkelőn a Horvátországba irányuló teherforgalmat, ami miatt keddre 12 kilométeres sor alakult ki. A számítógépes rendszer meghibásodása miatt viszont keddtől a kimenő forgalom is leállt, így Horvátországból jelenleg körülbelül 5 kilométer hosszan várnak a teherautók arra, hogy beléphessenek Szerbiába.

Az államtitkár kifejtette, hogy a határzár közvetett és közvetlen károkat is okoz. Példaként említette, hogy a teherautók fenntartása akkor is pénzbe kerül, ha azok nem mozognak, és pénzügyi kiesésekre lehet számítani azért is, mert sem az autópályákat nem használják ezek a teherautók, sem üzemanyagot nem vásárolnak. Hozzátette: nemcsak szerb és horvát, hanem külföldi fuvarozókat is érint az intézkedés.

Marko Cadez, a szerbiai gazdasági kamara elnöke a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) kedd reggeli híradójában arra hívta fel a figyelmet, hogy eddig – valamivel több mint egy nap alatt – körülbelül hétmillió eurós (2,17 milliárd forintos) kárt szenvedett a szerb gazdaság a horvát határzár miatt.

Forrás: Markovics Annamária – MTI
.

(Ezt a cikket 118 alkalommal tekintették meg.)