Határinfó Hírek Korlátozások Közlekedéssel kapcsolatos hírek Külföld Külföld

Illegális bevándorlás – Ausztria egyelőre még nem kezdte meg a bejelentett határellenőrzést

Ausztria a németországihoz hasonló ellenőrzést fog bevezetni a magyar határon – jelentette be hétfőn az osztrák belügyminiszter. Osztrák híradások szerint azonban az esti órákig a bejelentett ellenőrzés nem kezdődött meg.

Rendőrök az M1-es autópályáról az M15-ös autóútra terelik a forgalmat Levél határában 2015. szeptember 14-én. Az osztrák hatóságok ezen a napon reggel lezárták az M1-es autópálya nickelsdorfi (miklóshalmai) határátkelőjét Bécstől Budapest felé a várhatóan nagy menekültáradat miatt. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Rendőrök az M1-es autópályáról az M15-ös autóútra terelik a forgalmat Levél határában 2015. szeptember 14-én. Az osztrák hatóságok ezen a napon reggel lezárták az M1-es autópálya nickelsdorfi (miklóshalmai) határátkelőjét Bécstől Budapest felé a várhatóan nagy menekültáradat miatt. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Johanna Mikl-Leitner Brüsszelben közvetlenül a belügyminiszterek tanácskozása előtt közölte, hogy országa Németország példáját fogja követni, ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést, ami hamarosan meg is kezdődhet, és erről hivatalosan értesítik az Európai Bizottságot.

Ugyancsak hétfőn az osztrák kancellár azt jelentette be, hogy Ausztria katonákat vezényel a határaihoz, feladatuk a menekültek humanitárius segítése lesz.

Az osztrák közszolgálati televízió (ORF) híradójának közlése szerint tevékenységük kedden kezdődik.

Gerald Klug védelmi miniszter szerint első lépésként a burgenlandi határrészre fognak összpontosítani, mert ez a mostani menekültáradat fő útvonala. Kitért arra is, hogy a menekültek útvonalától függően más régiókban is bevetnék a katonákat.

Klug elmondta: 72 órán belül a 2200 katona áll készen a szolgálatra, ötszáz már kedd kora reggel elkezdheti a munkát. Arra a kérdésre, hogy mind a 2200 katonát bevetik-e, a miniszter úgy nyilatkozott: az erről szóló döntés a belügyminisztérium hatásköre. Elmondta továbbá, hogy a katonák nem fognak járőrözni a zöld határon, és ellenőrizni sem fognak, hiszen a legtöbb menekült a határátkelőkhöz érkezik gyalog.

Torlódás az M1-es autópálya Bécs felé vezető oldalán 2015. szeptember 11-én Hegyeshalom közelében. Biztonsági okokból lezárták a nickelsdorfi (miklóshalmai) határátkelőt Ausztriában, mert illegális bevándorlók nagyobb csoportja indult útnak a A4-es autópályán. MTI Fotó: Filep István
Torlódás az M1-es autópálya Bécs felé vezető oldalán 2015. szeptember 11-én Hegyeshalom közelében. Akkor is biztonsági okokból zárták le a nickelsdorfi (miklóshalmai) határátkelőt Ausztriában, mert illegális bevándorlók nagyobb csoportja indult útnak a A4-es autópályán. MTI Fotó: Filep István

Csaknem négy kilométeres kocsisor torlódott fel a miklóshalmai (Nickelsdorf) határátkelőnél, miután hétfő délután bizonytalan ideig ismét lezárták a határátkelőnél lévő A4-es autópályát – közölte az osztrák autópálya-üzemeltető (Asfinag). A társaság szóvivője elmondta: az utakon ismét gyalogosan keltek át a menekültek, ezért döntöttek az útzár mellett.

A társaság kora reggel csaknem két órán át biztonsági okokból már lezárta a határátkelőt Bécstől Budapest felé, és közlése szerint a másik irányban sem volt járható a sztráda. Az érintett osztrák útszakaszon négy kilométeres torlódás alakult ki, amely a határzár feloldásával azonnal megszűnt.

Hétfő estig 12 ezer menekült jött Miklóshalmára, az este folyamán még további ötezret várnak.

Forrás: MTI  (kgs \ kpl \ bpt)
.

(Ezt a cikket 219 alkalommal tekintették meg.)