Határinfó Hírek Korlátozások Közlekedéssel kapcsolatos hírek Rendőrségi hírek

Illegális bevándorlás – A rendőrség időről időre lezárja az M5-öst a határnál

A rendőrség vaskordonokkal időről időre lezárja az M5-ös autópálya mindkét oldalát a magyar, illetve a szerb határellenőrzési pont közötti területen, amíg a határ szerb oldalán táborozó menekülteket átirányítják a határátkelő előtt az áteresztő pontra – tapasztalta az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója kedd délelőtt.

Migránsok az M5-ös autópálya közelében kialakított áteresztő pont közelében Horgosnál 2015. szeptember 15-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Migránsok az M5-ös autópálya közelében kialakított áteresztő pont közelében Horgosnál 2015. szeptember 15-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A hatóságok az autópályánál lévő határátkelő közvetlen közelében alakították ki azt a területet, ahol a migránsok beadhatják menedékkérelmüket és meg is várhatják annak elbírálását.
Ugyanakkor a terület egyelőre még nem nyílt meg, és ezért több száz migráns “torlódott fel” a kapujában, beengedésre várva.

Időközben a Röszke és Horgos közötti, az 5-ös számú főúton található úgynevezett régi átkelő szerb oldalán spontán kialakult menekülttábornál arab nyelven hangosbeszélőkkel tájékoztatják a menekülteket arról, hogy az áteresztő pont érintésével nyújthatják be menedékkérelmüket.

Az MTI tudósítója is megtette a régi átkelőtől az áteresztő pontig vezető utat a migránsokkal. Az útvonal átvágott kerítéseken, elhagyott gazzal benőtt betonplaccokon és gyommal felvert mezőkön át vezet egészen az autópálya betoncsíkjáig, ahol migránsok feltorlódása esetén a rendőrök gördülő kapukkal közvetlenül a határ előtt a migránsok átkelésének idejére lezárják az autópályát, majd egy idő után újra engedik a nemzetközi forgalmat.

Az autópályán hosszú sorokban torlódnak a kamionok és a személygépkocsik – tapasztalta az MTI tudósítója.

Forrás: MTI  (bták \ bed \ hgp)
.

(Ezt a cikket 169 alkalommal tekintették meg.)