Flotta Hírek Járműtechnika Kommunikáció és Informatika Logisztika Pótkocsi

Kánikula idején 50%-kal is nőhet a hűtött áruk szállításával kapcsolatos riasztások száma

A legmelegebb nyári napokon átlagosan másfélszer több riasztás érkezik a hűtött árut szállító járművek raktérhőmérsékletének emelkedése miatt – derül ki a WebEye Magyarország adataiból. Az élelmiszeripari és a gyógyszeripari szállítmányok esetén ilyen helyzetekben az azonnali beavatkozás elmulasztása akár több millió forintos kárt is okozhat. A nyári extrém hőhullámok gyakoriságának és intenzitásának növekedésével az ilyen káresemények kivédése egyre nagyobb odafigyelést igényel a fuvarozók részéről.

Reklámhordozó pótkocsi - Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A nyári időszakban a hűtést igénylő rakomány – például élelmiszeripari és gyógyszeripari termékek – közúti szállítása során a járművezetőknek és a fuvarozás egyéb szereplőinek is fokozott körültekintéssel kell eljárni. Elsősorban a gyógyszeripar, az élelmiszeripar és az FMCG-szektor termékei érzékenyek a hőmérsékleti változásokra. Az ilyen típusú hűtött és fagyasztott áruk fuvarozása során éppen ezért kulcsfontosságú a hűtési lánc folyamatos fenntartása. Ez azt jelenti, hogy a fuvarteljesítés teljes időtartama alatt, a rakomány átvételétől annak kiszállításáig az előírásoknak megfelelő raktérhőmérsékletet kell biztosítani. Ezt leggyakrabban két probléma veszélyezteti: a tehergépkocsi hűtőberendezésének meghibásodása, illetve a raktérajtó indokolatlan felnyitása. Ezek hatására a nyári kánikulában a szokottnál is gyorsabban megváltozik a raktér hőmérséklete, s emiatt a szállított áru tönkremegy. Egy ilyen káresemény jelentős, akár több milliós veszteséget is okozhat a szállítmányozó vállalatoknak.

„Az extrém nyári hőség különösen nagy veszélyt jelent a hűtött áruk biztonságos szállítására. Ezt támasztja alá, hogy a legforróbb napokon 50%-kal több riasztás érkezik rendszerünkbe a hűtött és fagyasztott termékeket szállító járművekből. Ilyen esetekben a raktér hőmérsékletének valós idejű ellenőrzésének köszönhetően a fuvarozók még időben megakadályozhatják az áru megromlását és az ezzel járó jelentős anyagi kárt” – mondta el Deszpot Károly, a WebEye Magyarország ügyvezető igazgatója.

A fuvarozók a hűtött és fagyasztott áruk szállításához szükséges klíma fenntartását olyan telematikai megoldások segítségével tudják ellenőrizni, mint a raktérbe szerelt hőmérséklet-ellenőrző, illetve a raktérajtó nyitását monitorozó rendszerek. Ezek folyamatosan nyomon követik a raktér, illetve a megfigyelni kívánt raktérrekeszek hőmérsékletének alakulását, valamint a raktérajtók állapotát, a mért értékeket pedig 15 másodpercenként rögzítik. Egyes árutípusok esetén eltérő lehet az optimális hőmérséklet, ezért az eszköz lehetővé teszi a rekeszenként eltérő hűtési értékek nyomon követését is. A raktér hőmérsékletének megváltozásáról, illetve ajtajának felnyitásáról a járművezető, illetve a diszpécser azonnali riasztást kap, s így megelőzhető a szállítmány károsodása. Ezek a telematikai megoldások egy esetleges reklamáció esetén is hasznosak a fuvarozók számára, mivel a mért adatok tárolásának köszönhetően megállapítható a kártérítési igény jogossága.

A nyári hőmérsékleti értékek folyamatos emelkedésével, az újabb és újabb melegrekordok megdőlésével a raktér hőmérsékletének valós idejű ellenőrzésére szolgáló telematikai megoldások használata egyre inkább elengedhetetlenné válik a hűtést igénylő termékek szállítása során.


WebEye Magyarország Kft.
A WebEye Magyarország Kft. az Európa 14 országában jelen lévő, 100 százalékban magyar tulajdonú Lambda-Com közlekedésinformatikai cégcsoport tagja. A Lambda-Com közlekedésinformatikai cégcsoport vezető szolgáltatása a telematikai (Mobile Resource Management), szállítmányozási biztonságot támogató „WebEye megoldás”, amely GPS/GPRS technológia alkalmazásával a nap 24 órájában, valós időben teszi lehetővé a járművek mozgásának, útvonalának elemzését. A WebEye Magyarország a vállalatcsoport termékeinek magyarországi értékesítését és ügyféltámogatását végzi.

Bővebb információ:
http://hu.webeye.eu/
.

(Ezt a cikket 221 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .