Kategóriák

Kategóriák

Gazdaság Hírek Külföld Márkahírek Scania Statisztikák

Rekordszintre emelkedett a Scania részesedése az európai piacon

Rekordszintre, 17,2 százalékra emelkedett a Scania részesedése az európai piacon az idei év első felében, a svéd autóipari cég kevesebb járművet értékesített, de nőtt az értékesítési árbevétele és a nyeresége is – tájékoztatta hétfőn a Scania Hungária Kft. az MTI-t.

Per Hallberg, President and CEO. Södertälje, Sweden Photo: Dan Boman 2015
Per Hallberg, a Scania elnök-vezérigazgatója.  Fotó: Dan Boman 2015 – Forrás: Scania

A Volkswagen-csoporthoz tartozó, nehéz tehergépjárművek, autóbuszok, hajómotorok és ipari motorok gyártásával foglalkozó Scania értékesítési árbevétele éves összehasonlításban 7 százalékkal, 46,79 milliárd svéd koronára emelkedett az első félévben. A második negyedévben szintén 7 százalékos emelkedéssel, 24,47 milliárd koronára ugrott az értékesítési árbevétel.

Az üzemi eredmény az előző év azonos időszakához képest az első félévben 11 százalékkal, 4,73 milliárd koronára, ezen belül a második negyedévben 23 százalékkal, 2,49 milliárd koronára növekedett.

A mérleg szerinti eredmény az első hat hónapban 4,49 milliárd, az első negyedévben pedig 2,33 milliárd (plusz 10 és 19 százalék) svéd koronára rúgott, míg a nettó eredmény 3,37 milliárd, illetve 1,67 milliárd (plusz 14 és 19 százalék) koronát tett ki.

Scania product family. Södertälje, Sweden Photo: Dan Boman 2013
Scania termékválaszték. Fotó: Dan Boman – Forrás: Scania

A Scania az idei első fél évben 41 864 járművet szállított le, 4 százalékkal kevesebbet a 2014 első félévi 43 680-nál, megrendelésállománya pedig 36 989-re csökkent 38 391-ről. A második negyedévben 5 százalékkal 21 622-re csökkent a leszállított járművek száma, a rendelésállomány (19 489) gyakorlatilag nem változott.

Per Hallberg, a Scania elnök-vezérigazgatója szerint a Scania európai piaci részesedésének növekedése részben az Euro 6 termékválaszték korai és sikeres bevezetésének köszönhető, valamint abból adódik, hogy új piaci szegmensekben is sokkal aktívabb értékesítési tevékenységet folytat a cég. A Scania több fontos ipari berendezés gyártójával is partneri kapcsolatot alakított ki, így például motort fog szállítani az Oshkosh Corporation reptéri járművei, valamint a Hyundai Heavy Industries nagy kotrógépei és gumikerekes rakodógépei számára is.

A Scania több mint 40 ezer alkalmazottal mintegy száz országban van jelen. A kutatás és fejlesztés jellemzően Svédországban összpontosul, míg a termelés Európában és Dél-Amerikában folyik, az alkatrészek és komplett járművek gyártásának világméretű megosztásának lehetősége mellett. Tavaly a vállalat értékesítési árbevétele meghaladta a 92 milliárd svéd koronát, míg nettó eredménye 6 milliárd svéd koronát tett ki.

Forrás: MTI  (kszk \ gry)
.

(Ezt a cikket 175 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE