Határinfó Hírek KamionStop Korlátozások Közlekedéssel kapcsolatos hírek Rendőrségi hírek

Hétvégi közlekedési prognózis

A 2015. július 17-e és 2015. július 19-e közötti időszakban jellemzően az alábbi, a közúti közlekedést befolyásoló körülményekkel találkozhatnak a közúti forgalomban résztvevők.

2489 Autopalyan H.Szabo Sandor felvetele
ORFK légi felvétele: H.Szabó Sándor

A gyorsforgalmi utak hétvégi közlekedésbiztonsága érdekében a következő tájékoztatást adjuk.

M0

Az 1+000-0+800 km szelvények között  2015. március 18. és 2015. július 19. között a bal pályatesten az előző sáv zárására, a 0+750-0+000 km szelvények között pedig a haladó sáv zárására kerül sor (az előző sáv elhúzva) a déli szektor szélesítése miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/óra sebességkorlátozás mellett. Emellett az M0-M1-es csomópont 90401. ága ideiglenes útra kerül áthelyezésre, ahol a sávszélesség 3,5 m és szembejövő forgalom van;

Az 1+800 km szelvényben 2015. április 2. és 2015. július 19. között a bal pályatesten a 2. csomópont (Auchan) 90417. sz. felhajtó ág teljes zárására kerül sor a déli szektor szélesítése miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is). Terelőút az M0-M7-es csomópont felé;

A 2+200 km szelvényben 2015. május 7. és 2015. július 19. között a bal pályatesten a 2. csomópont (Auchan) 90416. sz. lehajtó ág teljes zárására kerül sor a déli szektor szélesítése miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is). Terelőút az M0-100-as út felé;

A 3+000-1+000 km szelvények között 2015. március 18. és 2015. július 19. között a bal pályatesten a H1 haladó sáv szűkítésére kerül sor a déli szektor szélesítése miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/óra sebességkorlátozás mellett;

A 6+100-5+150 km szelvényben 2015. június 29. és 2015. szeptember 30. között a bal pályatesten a H1 haladósáv zárására kerül sor rézsűcsúszás javítása miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is) 80 km/óra sebességkorlátozás mellett;

A 4+200-5+150 km szelvényben 2015. július 13. és 2015. szeptember 30. között a bal pályatesten a H1 haladósáv zárására kerül sor rézsűcsúszás javítása miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is) 80 km/óra sebességkorlátozás mellett;

M1

A 112 km szelvényben lévő csomópontban 2015. május 19. és 2015. augusztus 21. között mindkét pályatesten a lassítósáv zárására kerül sor csomópont átépítés és körforgalom kialakítása miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is). Az M1-es autópálya 112. csomópont lassító sávjai le lesznek zárva. M1 jobb és bal pályán a csomópont lezárása miatt a kijelölt terelőút mindkét jelzett irányban a következő: M1 – 81-es számú főút csomópont – 81-es számú főút – Ipari parki bekötőút – Győr Ipari Park – Váci út – Győrszentiván A lassítósávok mellett sebességkorlátozás nem fogja lassítani a forgalmat;

M3

A 187-188+300 km szelvényben 2015. május 25. és 2015. július 19. között a jobb pályatesten előzősáv zárására kerül sor az elválasztó sáv vízelvezető rendszerének javítása miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is) 80 km/óra sebességkorlátozás mellett;

M5

Inárcs térségében 2015. június 17-től hídfelújítási munkákat végeznek a 36-os és 38-as kilométerszelvények között. A munkálatok az autópálya mindkét oldalát érintik. A hídfelújítási munkálatok várhatóan június 17. és október 15. között zajlanak a 37-es kilométerszelvényben. A folyamatos és biztonságos közlekedés feltételeinek fenntartása érdekében sávelhúzással lesz biztosítva az érintett pályaszakasz 2×2 sávos forgalmi kapacitása, kivéve a munkálatokhoz szükséges terelés kiépítését és elbontását. A munkálatok ideje alatt 60 km/óra sebesség korlátozás lesz érvényes (www.aka.hu).

Információink szerint a többi gyorsforgalmi úton hétvégi munkálatokat nem terveztek. Kérjük, figyeljék a híradásokat és a közúti jelzéseket! Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra is kell számítani! 

Tájékoztató

A nehéz tehergépkocsik a tartós kánikula miatt, egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból július 18-én és 19-én korlátozás nélkül közlekedhetnek a magyarországi utakon. A kamionstop főszabály szerint szombaton 15 órától vasárnap 22 óráig lenne érvényben a hétvégén. Az országos tiszti főorvos azonban az érkező hőhullám miatt 3. fokozatú hőségriasztást rendelt el 2015. július 17-én 16 órától július  20-án 16 óráig. A nehéz tehergépkocsik hétvégi forgalomkorlátozását a nemzeti fejlesztési miniszter a környezetvédelemért felelős miniszter egyetértésével veszélyhelyzetben átmenetileg felfüggesztheti.

A járművezetők a vezetési és pihenőidő betartása mellett hosszabb megszakítás nélkül teljesíthetik szállítási feladatukat, nem kell a nagy hőségben a kocsijukban, parkolókban várakozniuk. A kamionstop felfüggesztése lehetőséget ad akár arra is, hogy a nehéz tehergépjárművek az enyhébb esti, éjszakai órákban induljanak útnak (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály).

Figyelmeztetés a közlekedőknek

Figyelmesen közlekedjenek, vegyék figyelembe, hogy az esőtől csúszós utakra lehet számítani, s tisztában kell lenni azzal, hogy ilyenkor a féktávolság is jelentősen megnő, a megerősödő szél pedig ronthatja a járművek menetstabilitását!

Felhívjuk a figyelmet, hogy aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé! Ha feltétlenül szükséges elindulni, akkor vezessenek mindig kipihenten és gyakrabban álljanak meg pihenni, felfrissülni, ilyenkor végtagjaikat kicsit nyújtóztassák ki, mely bizonyítottan megkönnyíti a további járművezetést! Fogyasszanak kellő mennyiségű folyadékot és mindig legyen hűtött ásványvíz, vagy üdítőital a gépkocsiban! Legyenek türelmesek, vezessenek kissé lassabban! Biztonságos és balesetmentes közlekedést!

A  2015. július 17. és július 23. között a határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul.

A múlt héten Németországban, Ausztriában több tartományban megkezdődött a nyári szünet az iskolákban és elkezdődött a szabadságolási időszak, ezért a hétvégén és a jövő héten jelentősen megnő főként a szerb viszonylatban a kilépő irányú forgalom és emiatt a korábbi időszakhoz képest megnövekedett várakozással kell számolni egyes időszakokban.

A határátkelőhelyek felkészültek a várható forgalom ellenőrzésére és biztosítják a szükséges humánerőforrást és technikai feltételeket. Amennyiben a forgalom nagysága indokolja, ideiglenes forgalmi rend kialakítására kerülhet sor a várakozások csökkentése érdekében.

Az Ukrajnába történő be- és kiutazással kapcsolatos információk, tanácsok továbbra is a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

Zala megye

Zala megye határátkelőhelyei közül Letenye autópálya határátkelőhely vonatkozásában számolhatunk forgalomnövekedéssel péntek délutántól szombat délutánig a kilépő, valamint vasárnap kora reggeltől délutánig a belépő irányban. A személyforgalomban 30-60 perc várakozás kialakulásával lehet számolni.

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Baranya megye

Baranya megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Bács-Kiskun megye

Tompa közúti határátkelőhelyen átlépő személyeknek számolni kell azzal, hogy az 53-as számú út felújítása folyamatosan történik, ezért forgalomtorlódások alakulhatnak ki.

Tompa közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban várakozás alakulhat ki a kilépő irányban pénteken, szombaton és vasárnap, melynek mértéke 30-120 perc is lehet, illetve a belépő irányban szombat délután és vasárnap déltől kezdődően estig, melynek mértéke elérheti a 30-60 percet.  A teherforgalomban mindkét irányban legfeljebb 60-120 perces várakozással lehet számolni a hétvégén.

Csongrád megye

Röszke autópálya határátkelőhelyen a személyforgalom növekedésével lehet számolni pénteken, szombaton és vasárnap kilépő irányban, amely akár 60-180 perces várakozást is eredményezhet. Belépő irányban szombaton délelőtt és vasárnap déltől kezdődően lehet a várakozási idő növekedésével számolni, melynek mértéke elérheti a 30-60 percet.

A teherforgalomban Röszke autópálya határátkelőhelyen 60-120 perces várakozással kell számolni.

A gyorsabb határátlépés érdekében célszerű Tompa, Tiszasziget vagy Ásotthalom felé kerülni. Tiszasziget és Ásotthalom közúti határátkelőhelyet naponta 7 és 19 óra között vehetik igénybe az utasok.

Ásotthalom és Tiszasziget közúti határátkelőhelyen 30 perces várakozással lehet számolni személyforgalomban kilépő irányban, főként az átkelőhely megnyitása után délelőtt a belépő irányban és a zárást megelőzően késő délután a kilépő irányban.

Békés megye

Békés megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban kilépő irányban pénteken 13 és 22 óra között, illetve szombaton 10 és 15 óra között 60 perces várakozással lehet számolni. Vasárnap 23 órától hétfő 12 óráig a ki- és belépő irányban szintén 60 perc várakozás kialakulásával lehet számolni. A személyforgalomban várakozás kialakulásával nem számolunk.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Vállaj és Csengersima közúti határátkelőhelyen a fürdőturizmus élénkülése miatt főként péntektől vasárnapig, reggel a belépő, este a kilépő irányban lehet számolni 30-60 perces várakozás kialakulásával.

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban kilépő irányban várakozással kell számolni szombaton, vasárnap és hétfőn, melynek mértéke elérheti a 60-120 percet. A belépő irányban 60 perces várakozás kialakulásával kell számolni.

Záhony közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban forgalomtorlódás kilépő irányban várható, melynek mértéke elérheti a 60-120 percet.

Beregsurány közúti határátkelőhelyen kilépő irányban szombaton 30 perces várakozással számolunk. A belépő irányban szombaton, vasárnap és hétfőn várakozás kialakulásával kell számolni a személyforgalomban, melynek mértéke elérheti a 60 percet.

A 7 és 19 óra között nyitva tartó Barabás közúti határátkelőhelyen várakozás kialakulásával lehet számolni a személyforgalomban napközben a be- és kilépő irányokban, melynek mértéke elérheti a 30 percet.

A személyforgalomban közlekedőknek napközben alternatív útvonalként a 8 és 16 óra között nyitva tartó Lónya közúti határátkelőhelyet ajánljuk. A határátkelőhelyen a nyitást követően és a zárást megelőzően várakozás kialakulásával lehet számolni, melynek mértéke elérheti a 30 percet.

A külföldre utazóknak javasoljuk, hogy indulás előtt ellenőrizzék az úti okmány érvényességét, a gépjármű műszaki állapotát, továbbá rendelkezzenek elegendő mennyiségű folyadékkal, és amennyiben szükséges, ne felejtsék otthon gyógyszereiket. A határátkelőhelyeken lévő aktuális várakozási időkről a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon tájékozódhatnak.

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Forrás: Police.hu
.

(Ezt a cikket 418 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .