A Goodyear megállapodást kötött rizsháncshamuból nyert szilika felhasználására

Az új forrásból származó szilika a kínai piacra szánt abroncsok révén debütál

A Goodyear Tire & Rubber Company beszállítói megállapodást kötött a kínai Yihai élelmiszer- és olajipari vállalattal a rizsháncs hamujából nyert szilika szállítására. A Goodyear idén kezdi meg az így beszerzett szilika felhasználását a gumiabroncsaiban, amelyek gyártása a kínai Pulandianban található gyárban kezdődik és értékesítése is Kínába történik.

goodyear-5 RHAS Elements_HDA Goodyear az elmúlt két év során akroni Innovációs Központjában vizsgálta a rizsháncshamuból származó szilikát, és azt találta, hogy az abroncs teljesítményére gyakorolt hatása megegyezik a hagyományos forrásokból származó szilikáéval.

„A fenntarthatóság a Goodyear innovációs tevékenységének alapköve – mondta Richard J. Kramer elnök vezérigazgató. „Ez az új szilika több szempontból is kedvező a környezetre nézve: csökkenti a lerakókba kerülő hulladék mennyiségét; gyártása kevesebb energiát igényel; továbbá ennek segítségével még üzemanyag-hatékonyabb gumiabroncsokat tudunk előállítani” – tette hozzá.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének adatai szerint a világ éves rizstermése meghaladja a 700 millió tonnát, a rizsháncs megsemmisítése pedig környezetvédelmi kihívást jelent. Emiatt, illetve a lerakókba jutó hulladék mennyiségének csökkentése érdekében a rizsháncs gyakran elégetésre kerül villamos energia előállításához. Noha ezt a hamut már évek óta használják szilika előállítására, csak a legújabb eljárások eredményeztek olyan magas minőségű szilikát, amelyet a gumiabroncsokban is fel lehet használni.

A szilikát az abroncs futókeverékének szilárdítására használják. A korommal ellentétben – ami egy hagyományos szilárdító adalék az abroncsokban – a szilika csökkenti a gördülési ellenállást. Az alacsonyabb gördülési ellenállás pedig jobb üzemanyag-hatékonyságot eredményez, emellett az abroncs húzóerejére is pozitív hatással lehet a nedves utakon.

A Yihai vállalattal megkötött megállapodáson túl a Goodyear további beszállítókkal is egyeztetéseket folytat. A megállapodások pénzügyi részleteit nem hozzák nyilvánosságra.

Ha többet szeretne megtudni a Goodyear elkötelezettségéről a környezetvédelem iránt, látogasson el a vállalat társadalmi felelősségvállalását bemutató aloldalra: http://www.goodyear.com/responsibility.

A Goodyear a világ egyik legnagyobb gumiabroncsgyártója. A vállalat mintegy 67000 embert foglalkoztat a világon, a termékeit pedig 22 ország 50 létesítményében állítja elő. Az ohiói Akronban és a luxemburgi Colmar-Bergben található két Innovációs Központjának célja: a legmodernebb termékek és szolgáltatások kifejlesztése, melyek meghatározzák az iparág technológiai és teljesítményi színvonalát. A Goodyearrel kapcsolatos további információért keresse fel a www.goodyear.com/corporate weboldalt.

Forrás: Weber Shandwick
.

(Ezt a cikket 119 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?