A precíziós gazdálkodás fényévekre van a tradicionális mezőgazdálkodástól.

A gépek közötti kommunikáción alapuló M2M technológiák egyre komolyabb szerepet töltenek be az vállalati hétköznapokban, a sok munkagépet igénylő foglalkozásokra – mint most taglalt esetünkben a mezőgazdálkodásra – ez különösen igaz.

precizios-gazdalkodas-i-cellAz óhajtott cél: a munkára fordított büdzsét minimalizálni, a profitot pedig maximalizálni kell.

A precíziós gazdálkodás folyamán, a GPS-es helymeghatározás széles körű térnyerése lehetővé tette, hogy egy traktor vagy mezőgazdasági munkagép helyzete egy területen minden adott pillanatban és egyfolytában meghatározható legyen, így a táblaméretnél kisebb egységekben is véghez lehessen vinni különféle növénytermesztési beavatkozásokat.

A parcellákon munkálkodó gépek kontrollja elengedhetetlen, de mindez túllép a helyszín és az elvégzett munka ellenőrzésén: összetett rendszerről van szó, ami a szántás, sarabolás, vetés, trágyázás, öntözés, permetezés és betakarítás minden fázisát gondosan, aprólékosan felügyeli. Egyebek között a talajnedvességet, a magszámot, a vetemények és a tápanyag fajtáját, mennyiségét, a kijuttatás gyakoriságát, a talajfertőtlenítést, gyomirtást, rovar- és gombairtást, betakarításkor pedig a szemnedvességet.

Ez a módszer egy olyan procedúrát kíván, amely a legszigorúbb ellenőrzés alatt van; így illeszkedik a precíziós mezőgazdálkodáshoz az i-Cell által fejlesztett és tökéletesített csomag: az Agro Pro rendszer nagymértékben, és munkaművelettől függetlenül csökkenti az átfedéseket a mezőgazdasági táblák művelése során. Így a felhasználók egyrészt számottevő költség- és munkaerő-megtakarítás érhetnek el, másrészt – a természetvédelem lényegi szempontjait szem előtt tartva – például permetezés vagy műtrágyaszórás esetén a veszélyes toxicitás, a környezeti terhelés is csökken.

A precíziós gazdálkodás igénybe vételével a termelés intenzitása növekszik, és csökkenő költségszint mellett javul a minőség, tehát nyilvánvaló, hogy napjainkra a precíziós gazdálkodás a fenntartható mezőgazdasági fejlődés egyik nélkülözhetetlen módja. Ráadásul, a hiedelemmel ellentétben – miszerint korszerű és minden bizonnyal anyagilag megterhelő technológiáról van szó – ezek a megoldások már igen baráti áron beszerezhetőek. Így mindenkit arra buzdítunk, hogy a fenntartható, a környezetet és a földet kímélő, precíziós mezőgazdálkodási módszereket válassza, hiszen ma már a munkafolyamatok fölött gyakorolt teljes kontroll könnyedén megoldható, és elérhető áron megvásárolható.

Forrás: i-Cell Kft.
.

(Ezt a cikket 141 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?