Gazdaság Hírek Közút Külföld

A horvát kormány jóváhagyta a HAC-ONC autópálya társaság nyilvános részvénykibocsátását

A horvát kormány csütörtökön jóváhagyta a HAC-ONC, a horvát autópályák karbantartását és az útdíjszedést végző vállalat 60 százalékos tulajdonrészének eladását nyilvános részvénykibocsátással – jelentették be csütörtökön a kormányülést követő tájékoztatón.

Horvát autópálya fizetőkapu - Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Horvát autópálya fizetőkapu – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A papírokat a nyugdíjalapok, az autópálya társaság dolgozóinak és a lakosságnak ajánlják fel, az állam tulajdonában 40 százalékos részesedés marad.

A kibocsátást megelőzően felszámolják a Rijeka Autópálya Vállalatot (ARZ), amelynek tartozásait a HAC-ONC veszi át. Becslések szerin a kibocsátásból befolyó mintegy 1,5 milliárd euróból fedeznék az ARZ fennmaradt hitelét.
Jelenleg a Horvát Autópályák Vállalat (HAC) és az ARZ adóssága 4,2 milliárd euró.

A horvát kormány egy korábbi terv szerint az autópályák koncesszióba adásával törlesztette volna az autópályák hiteleit, ezért 2013 júliusában el is fogadta a HAC és az ARZ koncesszióba adásának modelljét.

A kormány által kiírt, tavaly lezárult pályázatra több külföldi befektető is kötelező érvényű ajánlatot tett, de a közvélemény nyomására – lakossági kezdeményezésre összegyűlt a népszavazás kiírásához szükséges mennyiségű aláírás – a kormány márciusban elállt ettől a tervétől. Az autópályák koncesszióba adása csökkentette volna az ország nettó külföldi tartozását és az államadóságot is.

Forrás: Kriják Krisztina – MTI  (kkk \ gpp \ gry)
.

(Ezt a cikket 205 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .