Érdekességek Hírek Rendezvények Találkozók

40 éve fejeződött be a gyártásuk: Dutra traktorosok nemzetközi találkozója Kiskőrösön….

A világszerte elismert magyar műszaki értelmiség remekei voltak a 70-es években a hazánkban gyártott Dutra traktorok különböző típusai. A neve: a Dutra márkanév első szótagja a “dumper” (dömper) szóból, a második tag pedig a “traktor” szó első három betűjéből jön.

H. Szabó Sándor felvétele
H. Szabó Sándor felvétele

A mezőgazdasági üzemek előszeretettel alkalmazták őket, megbízhatóságuk, sokrétű felhasználhatóságuk, kis költséggel járó üzemeltetésük miatt. A világ mintegy ötven országában exportálták a sikeres magyar traktorokat, melyekből ma is közel kétezer üzemképes.

H. Szabó Sándor felvétele
H. Szabó Sándor felvétele

Négy évtizede befejeződött a gyártásuk egy akkori döntés nyomán. Az egykori traktorosok elmondása szerint a „Dutrás életérzés” megmaradt bennük, amit a mai csodagépek sem pótolhatnak. Ennek is köszönhető sokan dolgoznak még az országba ezekkel az elnyűhetetlen gépekkel, melyeknek hagyományápolása ma is tart.

H. Szabó Sándor felvétele
H. Szabó Sándor felvétele

Ennek a jegyében rendezték meg a hétvégén a Bács-Kiskun megyei Kiskőrösön a III. Dutra Traktorok Nemzetközi Találkozóját, melyet a helyi baráti kör szervezett. A „seregszemlére” mintegy nyolcvan különböző típusú féltve őrzött Dutra és gazdája jött el népes kísérettel, a színes és látványos programokat kínáló rendezvényre. A település belvárosában megtartott felvonulásukra több ezer érdeklődő jött el.

H. Szabó Sándor felvétele
H. Szabó Sándor felvétele

Forrás: H. Szabó Sándor
.

(Ezt a cikket 331 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .