Gazdaság Hírek Logisztika

Közel 6 milliárd uniós támogatásból fejleszthetnek a hazai logisztikai vállalkozások

Közel 6 milliárd forint értékben nyert uniós támogatást 15 vállalkozás a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében meghirdetett Logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztése című pályázaton – közölte Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár az MTI-vel.

Egy munkagép konténert emel a Debreceni Nemzetközi Repülőtér trimodális központjában 2015. február 26-án. A Saigo Logistic Kft. megkapta a konténerterminál üzemeltetéséhez szükséges hatósági engedélyeket, így márciustól elindulhatnak a menetrend szerint közlekedő konténervonat-szerelvények. Az irányvonatok a törökbálinti és a bécsi terminálokon keresztül jelentenek majd közvetlen logisztikai kapcsolatot a tengeri kikötők és Kelet-Magyarország között. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Illusztráció – MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Tájékoztatása szerint a fejlesztések összértéke megközelíti a 16 milliárd forintot, a projekteket jellemzően 30-50 százalékos támogatási intenzitás mellett valósíthatják meg a kedvezményezettek. A célterülettől függően elnyerhető összeg 25 millió és egy milliárd forint között volt.

Az államtitkár kiemelte, hogy a pályázati felhívás célja a környezetvédelmi szempontból kiemelt szerepet játszó intermodális (szállítási módokat összekapcsoló) logisztikai központok fejlesztése, illetve a regionális logisztikai központok esetében a csomóponti infrastruktúra fejlesztése.

Rákossy Balázs elmondta: a regionális logisztikai központok fejlesztésével, illetve mindenekelőtt az általuk nyújtott komplex logisztikai szolgáltatások számának bővítésével és minőségének javításával a kormányzat azt szeretné elérni, hogy javuljon a kis- és középvállalkozások (KKV) versenyképessége. Fontos szempontvolt az is, hogy magas hozzáadott értékű szolgáltatásokhoz juthasson a Magyarországon áthaladó nemzetközi áruforgalmazás.

A pályázat támogatja az eszközbeszerzést, az infrastrukturális és ingatlan beruházást, valamint az információs technológia fejlesztést. A támogatásból beszerezhetnek a kedvezményezettek térinformatikai rendszereket, árukövető és árumozgást feldolgozó és nyilvántartó rendszereket, korszerű, NFC (Near Field Communication) technológián alapuló logisztikai alkalmazásokat többek között.

Az államtitkár kiemelte: a konstrukciót a 2011-es meghirdetése óta folyamatosan nagy érdeklődés övezte. A 2007-2013-as programozási időszakban a GOP 3-as, azaz Üzleti környezet elnevezésű prioritásán belül ez volt az egyik legsikeresebb és legvonzóbb kiírás.

Forrás: MTI  (hvk \ gpp \ gtr)
.

(Ezt a cikket 212 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .