TimoCom fuvarpiaci barométer: Még több fuvar 2015 első negyedévében

Az európai fuvarpiac a gyenge 2014-es utolsó negyedéve után az idei évet jól kezdte. Januárban és februárban annyi fuvar volt, mint az elmúlt 3 évben soha.

Az európai fuvarpiac a gyenge 2014-es utolsó negyedéve után az idei évet jól kezdte. Januárban és februárban annyi fuvar volt, mint az elmúlt 3 évben soha. A TimoCom fuvarpiaci barométere a negyedév végén 39:61 arányban állt a fuvarok és rakterek tekintetében, ami reménykedésre ad okot a jövőre nézve.

Jó pár évet vissza kell tekintenünk, hogy ennyire fuvarokban erős évkezdést felfedezhessünk. Csak 2011 januárjában volt hasonló a helyzet fuvar-raktér arányokkal. „Nem is olyan rég egy átlag feletti, 53,8%-os fuvararánnyal indultunk az új esztendőnek”, magyarázza Marcel Frings, a TimoCom vezető képviselője. „Valamennyire ez csökkent idén januárban: a fuvarok aránya 42% volt. Ezt még így is a legjobb kezdésnek könyvelhetjük el az elmúlt négy évre visszamenőleg.”

Még. Több. Fuvar.

A várakozásoknak megfelelően a fuvarok aránya csökkent februárban – de ez csak múló állapot volt. A TimoCom fuvarpiaci barométere 33:67-es fuvar- és raktérarányt mutatott, azonban Európa legnagyobb fuvarbörzéje, a TC Truck&Cargo®-ból nyert adatok alapján, a negyedév első két hónapjában 700.000-rel több fuvarajánlatot tettek közzé, mint az előző év hasonló időszakában. Ezzel párhuzamosan a járműajánlatok visszaesést mutattak. „Abból indulunk ki, hogy Európa jól használja ki az aktuálisan tapasztalható gazdasági növekedést”, erősíti meg Frings.

Ezt támasztja alá a márciusi 42:58-as fuvar-raktér arány – és Marcel Frings reméli, hogy ez még jobb lesz: „A második negyedév dübörögni fog. Ez tiszta sor. A kellemes tavaszi időnek köszönhető kertészkedési és grillszezon beindulásával és a húsvéti ünnepekkel számos európai országban 4 napos munkahetek voltak. A hagyományosan fuvarokban gazdag munkahetek májusban kezdődnek, így a második negyedévben magasabb fuvararánnyal kell számolni.

Forrás: TimoCom
.

(Ezt a cikket 243 alkalommal tekintették meg.)