Brit választások – A bevándorlás szigorítását ígérték a pártvezetők az utolsó tévévitán

Az EU-munkavállalók bevándorlási szabályainak szigorítását ígérte a kormányzó brit Konzervatív Párt és a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője is csütörtök este, a jövő heti parlamenti választások előtti utolsó televíziós vitán.

Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

David Cameron kormányfő és Ed Miliband, a Munkáspárt miniszterelnök-jelöltje a BBC által rendezett másfél órás műsorban a meghívott közönség kérdéseire válaszolt.

Cameron kijelentette: vissza kell térni ahhoz a rendszerhez, amelyben az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgás nem terjed ki azokra, akik csak az EU-társállamok szociális ellátórendszerének szolgáltatásait akarják igénybe venni. A miniszterelnök szerint az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás elvének célja mindig is a munkavállalás volt, nem a fogadó ország jóléti juttatási rendszerének kihasználása.

Cameron a csütörtök esti vitaműsorban megerősítette a Konzervatív Párt négypontos szigorítási programját, amely szerinte alkalmas lesz az EU-társállamokból érkezők bevándorlásának korlátok közé szorítására.

Elmondta: ha ő marad Nagy-Britannia miniszterelnöke a jövő csütörtöki választások után, kormánya eléri, hogy a külföldi EU-munkavállalók ne folyamodhassanak érkezésük után azonnal munkanélküli ellátásért, és ha fél év elteltével sem sikerül munkát találniuk, haza kell térniük.

Azoknak, akik találnak állást Nagy-Britanniában, négy évig kell folyamatosan dolgozniuk és fizetniük a társadalombiztosítási hozzájárulást, mielőtt hozzáférnének a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásainak teljes köréhez.

Cameron szerint mindemellett a külföldi EU-munkavállalók a jelenlegi helyzettel ellentétben a jövőben nem vehetnének fel családi pótlékot, ha gyermekeiket nem hozzák magukkal Nagy-Britanniába.

Ed Miliband a Munkáspárt szigorítási terveiről elmondta: ha a jövő heti választások után a Labour alakíthat kormányt, a külföldi EU-munkavállalók érkezésük után „legalább” két évig nem vehetnek igénybe szociális juttatásokat. Emellett azoknak az uniós bevándorlóknak, akik a brit közszolgáltatási rendszerben helyezkednek el, meg kell tanulniuk angolul.

Miliband hozzátette: véleménye szerint valójában mindenkinek, aki Nagy-Britanniában kíván letelepedni és dolgozni, elő kellene írni az angol nyelvtudást.

A Munkáspárt mindemellett fellépne azon munkaadók ellen, akik a nagy-britanniai bérszínvonal alatti javadalmazásért alkalmaznak külföldi EU-munkaerőt. Miliband ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a jelenlegi konzervatív-liberális koalíció öt éve alatt egész Nagy-Britanniában mindössze két olyan munkaadó ellen indult büntetőeljárás, aki a törvényes brit minimálbérnél kevesebbért foglalkoztatott külföldi EU-munkavállalókat.

A Munkáspárt vezetője közölte: nem tartja előítéletes gondolkodásúnak azokat, akiket aggaszt a bevándorlás, mivel a bevándorlással kapcsolatos aggályok jogosak.

Miliband kijelentette ugyanakkor azt is, hogy katasztrófával érne fel, ha Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból. Éppen ezért a Munkáspárt – a konzervatívoktól eltérően – nem szándékozik minden áron népszavazást tartani a brit EU-tagságról, csak abban a „valószínűtlen” esetben, ha London további sarkalatos döntési jogköröket lenne kénytelen átadni Brüsszelnek – mondta a Labour vezetője.

Forrás: Kertész Róbert – MTI  (gke \ bsa)
.

(Ezt a cikket 153 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?