Hírek Közút Külföld

Több ezer ember tüntetett Romániában egy autópályáért

Több ezer ember vonult utcára Románia déli részén, akik a dél-romániai Pitesti és az erdélyi Nagyszeben közötti autópálya megépítését sürgették.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Illusztráció – MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A tüntetők a francia Renault tulajdonában lévő Dacia gépkocsigyár Mioveni városban működő gyárának alkalmazottai és hozzátartozói voltak. A román hírügynökségek 6-7 ezerre becsülték a tiltakozók számát, akik amiatt elégedetlenek, hogy a román kormány csak 2020 után építi meg a Déli-Kárpátokat átszelő autópályát. Attól tartanak, hogy a késlekedés miatt a Dacia elköltözteti üzemét Romániából.

Ion Iordache szakszervezeti vezető szerint a dolgozók utolsó alkalommal tiltakoztak békésen, legközelebb radikálisabb módszerhez kell folyamodniuk, hogy a kormány megértse, milyen fontos a beruházás.

A szakszervezeti vezető szerint amennyiben a kormány nem siet, Románia legnagyobb gépkocsigyártója elköltöztetheti üzemét 2020-ban más országba. Hozzátette: már az idén is számítanak leépítésekre amiatt, hogy a gyártó szállítási költségei nagyobbak amiatt, hogy nincs autópálya.

Dumitru Costin, az Országos Szakszervezeti Tömb vezetője is úgy vélte, hogy a járműipar nem áll helyben, erős a konkurencia, ezért valamennyi gyártó költséghatékonyságra törekszik, és fennáll a veszély, hogy a Dacia elköltözteti üzemét, ha a szóban forgó autópálya nem épül meg.

Victor Ponta román miniszterelnök bölcsességre és felelősségre intette a szakszervezeti vezetőket. Úgy vélte, hogy a gyár éppen akkor költözhet el Romániából, ha a dolgozók folytatják a tüntetéseket.

A nagy szállítási költség és az autópálya hiánya miatt már a vállalat vezetősége is panaszkodott korábban. A gyártó kilátásba helyezte, hogy elköltözteti üzemét a marokkói Tangerbe, maradását a romániai bérek alakulásától és az infrastruktúra fejlesztésétől tette függővé.

A Dacia teszi ki a romániai gépkocsigyártás 86 százalékát. A mioveni-i üzemből főleg Nyugat-Európába exportálnak járműveket.

Forrás: MTI  (kbu \ hbl \ kto \ hgp)
.

(Ezt a cikket 185 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .