EKÁER Ellenőrzések Gazdaság Hírek

NAV: tovább egyszerűsödött az ekáer

Tovább egyszerűsödött az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) április 1-jétől, a nem kockázatos termékek esetében a gazdálkodók jelentős része néhány adat megadásával egyszerűsített bejelentést tehet – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy kamion okmányait ellenőrzik az ártándi határátkelőhely belépési oldalán 2014. április 29-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Illusztráció –  MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A nem kockázatos termék esetében egyszerűsített bejelentést tehet az adózó, ha a bejelentést megelőzően két évvel kimutatott éves nettó árbevétele az 50 milliárd forintot, saját termelésű készletértékesítéséből származó nettó árbevétele a 40 milliárd forintot elérte, szerepel a NAV köztartozásmentes adózói adatbázisában és adószáma nincs felfüggesztve.

Az egyszerűsített bejelentéskor csak a feladó és a címzett adatait – nevét, adószámát -, valamint a nem kockázatos termék belföldi fuvarozására használt gépjármű rendszámát kell bejelenteni. Az egyetemes postai szolgáltatók szintén egyszerűsített bejelentést tehetnek.

Április 1-jétől belföld-belföld viszonylatban, ha a nem kockázatos terméket a címzett fuvarozza vagy fuvaroztatja el, az ekáer-ben a feladó helyett a címzett jelenti be a szállítmányt.

Az adózó érvénytelenítheti a 15 napig érvényes ekáer-számot, de április 1-jétől az érvénytelenítés esetén annak indokát is meg kell adni.

Az igényelt ekáer-szám érvényességi idejét továbbra sem lehet meghosszabbítani, annak lejárta esetén új számot kell igényelni – áll a NAV közleményében.

Forrás: MTI  (gká \ gte)
.

(Ezt a cikket 203 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .