Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: emelnek és csökkentenek – valószínűleg

A Reuters adatközlése alapján a március 9 – március  13 -i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 1,2%-kal lett olcsóbb, a gázolajnál 6% volt az árcsökkenés. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 3,7%-kal gyengült. Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti változását figyelembe véve március 18-án, szerdán, a benzinnél 3-4 forintos emelés várható, a gázolaj ára várhatóan 3-4 forinttal csökkenhet.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent kőolaj ára a héten 55-60 dollár között változott, heti átlagban 3,6 dollárral, 6%-kal csökkent az olajár. A hét során csökkenő tendenciát mutatott az ingadozó olajár, s pénteken 2 dollárral csökkent a záróár. Az árcsökkenést elsősorban a dollár kirobbanó erősödése okozta, de pénteken az OECD energiaszervezete, az IEA figyelmeztetett, hogy az amerikai olajkészletek már a tárolók maximumát tesztelik, ezért ez további árcsökkenésre adhat okot. A piaci árváltozások nem is reagáltak arra a hírre, hogy az amerikai olajfúrások száma tovább csökkent.

Az egy hónapos határidős olajár 0,7-0,8 dollárral a spot ár alatt változott, a héten egy nap kivételével a határidős ár a spot ár alatt volt. Az amerikai kőolaj, a WTI 1 hónapos határidős ára a héten, heti átlagban 2,7 dollárral lett olcsóbb, mindkét fajta  olajárnál 6% körüli árcsökkenés jelentkezett,

A héten az 1 hónapos határidős WTI és Brent ára közötti különbség kissé mérséklődött, mivel a Brent ár jobban csökkent, mint a WTI ára. Az 1 hónapos határidős WTI és Brent ára közötti különbség heti átlagban 9,2 dollárra csökkent. Egyes brókerek szerint az árcsökkenés jövő héten még folytatódik, de rövidesen lezárul végleg az árcsökkenési hullám.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a március 9 – március 13-a  közötti időszakban 1,2%-kal csökkent, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) 1,2 illetve 1,9%-os volt a csökkenés. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 6%-kal csökkent, az észak-európai piacokon 5,2-5,2%-os volt az árcsökkenés mértéke. Az üzemanyagpiacok áralakulása a héten az olajár változását követték. A benzin esetében a mérsékeltebb árcsökkenést a kiváló exportlehetőségek okozták, továbbra is jelentős a kereslet, Nyugat-Afrikába, az USA keleti partjaihoz szállítanak, valamint egy nagyobb algériai tender is volt ezen a héten.

A forint árfolyama a március 9 – március 13 -i héten 287 Ft/dollár körül ingadozott, összességében közel. 11 forinttal kellett többet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét második felében gyengült erőteljesen. A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piacon 2,5%-os emelkedést, az északnyugat-európai piacokon a forintban számított változások 2,5-1,8%-os emelkedést mutatnak. A gázolajnál a mediterrán piacon 2,6%-os csökkenést jeleztek, az észak-európai piacokon 1,7% volt az árak forintban mért csökkenése. Ezen a héten az árfolyam változása eltüntette és növekedésbe fordította a benzin árának dolárban mért csökkenését és mérsékelte a dízelárak dollárban mért csökkenését.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – benzin ára várhatóan 3-4 forinttal emelkedhet, a gázolajnál 3-4 forintos csökkentés következhet be.

Így a benzin ára 370 forint/liter, a gázolaj ára a 371 Ft/liter körüli szinten alakulhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 11, a gázolaj ára 12%-kal csökkent.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 22%-kal több benzint és 24,5%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják a ThomsonReuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeres árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 167 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .