Gazdaság Hírek Közút

Meghatározta a kormány a közlekedési infrastruktúra 2014–2020. közötti fejlesztésének a feltételeit

A Nemzeti Közlekedési Infrastruktúra-fejlesztési Stratégia keretében a kormány olyan alapvető célokat fogalmazott meg a 2014-2020 közötti időszakra, mint a megyeszékhelyek bekötése a gyorsforgalmi úthálózatba, illetve az országhatárok elérése gyorsforgalmi utakon – ezek megvalósításának feltételeit határozatban tette közzé a kormány, a jogszabály a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg.

Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A kormány szükségesnek tartja azt, hogy a 2014–2020. közötti időszakban tervezett közlekedési infrastruktúra beruházások kapcsán olyan tervek készüljenek, amelyeket minden érintett szereplővel – a nyomvonalat meghatározó döntés meghozatala előtt – előzetesen és érdemben egyeztettek.

A gyorsabb megvalósításához szükséges valamennyi engedélyezési eljárás egyszerűbb legyen – fogalmazza meg a határozat. Az ügyintézés tényleges határideje ne haladhassa meg a 60 napot, az engedélyek hatályának lejárta pedig ne eredményezze a beruházás ellehetetlenülését.

Ezért az eljárásoknak párhuzamosan kell lezajlaniuk, egyrészt az eljárási idők csökkentése, másrészt az egymásnak – vagy önmaguknak – ellentmondó szakhatósági állásfoglalások kizárása céljából. A kisajátításról azt tartalmazza a határozat, hogy a megvalósításhoz szükséges ingatlanok tulajdonjoga mielőbb állami tulajdonba kell, hogy kerüljön.

A felszín alatti közút és vasút építésével érintett felszíni ingatlanokat pedig csak a legszükségesebb mértékben kell kisajátítani. Fontosnak tartja a kormány azt is, hogy a környezetvédelmi engedélyezési eljárások során a szakhatósági eljárási idők rövidüljenek. Meg kell vizsgálni a közmeghallgatásokon a szakhatóság kötelező részvételét, továbbá meg kell valósítani, hogy legkésőbb a közmeghallgatást követő 15 napon belül a szakhatóságok között konszenzus alakuljon ki.

A konszenzus hiányában a felügyeleti szerv – vagy szervek – legfeljebb további 8 napon belül adjanak az engedély szempontjából felhasználható állásfoglalást. A határozat végrehajtására április 30-áig kaptak határidőt a következő tárcavezetők: a nemzeti fejlesztési miniszter, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a belügyminiszter, az igazságügyi miniszter, valamint a földművelésügyi miniszter.

Forrás: MTI  (ghg \ gfp)
.

(Ezt a cikket 142 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .