A Goodyear önfelfújó és leeresztő intelligens abronccsal rukkolt elő a Genfi Autószalonon

A különböző pozíciókban az abroncs aktívan felfújja, illetve leereszti magát, sokoldalúságot és optimális teljesítményt biztosítva

A Goodyear a Genfi Nemzetközi Autószalonon mutatta be a TripleTube koncepció alapján készült új abroncsát. A Goodyear Luxemburgban található Innovációs Központjában kifejlesztett abroncs képes önmagát az útviszonyoknak megfelelően felfújni, illetve leereszteni, sokoldalúságot és optimális teljesítményt biztosítva a járművezetők számára. Ez a koncepció-abroncs egy újabb példája, hogy a Goodyear élen jár az innovációk terén – ezt a technológiát a jövőben az autonóm autóknál lehetne alkalmazni, mivel lehetővé teszi, hogy mielőtt az autó behajtana egy kanyarba, az abroncs „előkészítse” erre az alakját. A vállalat egyelőre nem tervezi, hogy a gumiabroncsot piacra dobja.

Concept Lexus Triple Tube_view 3-4A TripleTube koncepció-abroncs keveréke is teljes mértékben a fenntartható fejlődést szolgálja, mivel rizsháncs hamu hozzáadásával készült szilikont tartalmaz. Ezt az eljárást a Goodyear még 2014-ben hozta nyilvánosságra. A kiváló teljesítmény elérhető egyetlen abronccsal, mivel az útviszonyok alapján automatikusan három különböző pozíció között képes váltani:

  • Eco, avagy biztonsági pozíció: Csökkentett gördülési ellenállást biztosít az abroncs merevségének optimális elosztása révén. Ezenfelül száraz úton való fékezés esetén igen széles felületen érintkezik az úttal.
  • Sportos pozíció: Az optimalizált érintkezési felület révén száraz útviszonyok között jó kormányozhatóságot biztosít a járművezetők számára aktív, kúp alakja segítségével.
  • Terepjáró pozíció: A gumiabroncs közepén található megemelt futófelület kiváló húzóerőt biztosít terepen, ezenfelül nagyobb átmérőjének köszönhetően, amely keskeny és hosszú felfekvési felületet eredményez, csökken a vízen felúszás veszélye. Ez a technológia tökéletes megoldást biztosít olyan járművek számára, amelyek egy puha talajú leálló sávból próbálnak küzdelmesen ráhajtani az aszfaltútra, illetve egy sáros útra próbálnak behajtani.

A gumiabroncs titka egy belső pumpa, amely a levegőt a fő légkamrából a három különálló légkamrába pumpálja át. Ez a több légkamrás rendszer fokozott mobilitást biztosít, mivel egy defektes kamrával a járművezető további 80 kilométert meg tud még tenni, maximum 80 km/órás sebességgel. Végül pedig a TripleTube oldalfalai testre szabhatóak, hogy illeszkedjen az eredeti gyártók küllőjének és felnijének megjelenéséhez és érzetéhez.

„A TripleTube mérnökeink szakértelméről tanúskodik, és büszkék vagyunk arra, hogy koncepció-abroncsként bemutathatjuk Genfben. Mi itt, a Goodyearnél elköteleztük magunkat amellett, hogy elégedetté tegyük a fogyasztókat, és segítsünk nekik aggodalmak nélkül eljutni az úti céljukig. Ezek az abroncsok ebben a szellemben készültek, mivel bármilyen utazásról legyen is szó, alkalmazkodnak a körülményekhez, és optimális teljesítményt nyújtanak. Ezen abroncsok a környezeti előnyöket – csökkentik a CO2-kibocsátást és fokozzák a fenntartható anyagok felhasználását – a biztonsági előnyökkel ötvözik, valamint egy esetleges defekt esetén fokozott mobilitást tesznek lehetővé” – mondta Jean-Pierre Jeusette, a Goodyear Luxemburgban található Innovációs Központjának főigazgatója.

A TripleTube pusztán koncepciós fejlesztés, és nem kerül sorozatgyártásra. A koncepció-abroncsok a vállalat innovációs folyamatainak részeként kerülnek kifejlesztésre, céljuk, hogy szakmai vitát gerjesszenek, és ezek kapcsán átgondolják a lehetséges megoldásokat, illetve lehetővé teszik a mérnökök számára, hogy kitörjenek a megszokott sémákból, és megalkothassák az „okos” jövő intelligens megoldásait.

Forrás: Weber Shandwick, Goodyear
.

(Ezt a cikket 215 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?