Gazdaság Hírek Közút Külföld

Átadták a forgalomnak a Horvátországot Boszniával összekötő autópálya-szakaszt

A horvát autópályák vállalat (HAC) hétfőn átadta a forgalomnak a Horvátországot Bosznia-Hercegovinával összekötő A5-ös (Pélmonostor-Eszék-boszniai országhatár) autópálya fennmaradó, 3,2 kilométeres szakaszát a Sredanci csatlakozási csomóponttól a boszniai határig tartó Svilaj csomópontig – adta hírül a horvát sajtó.

horvat-zaszlo-2013
Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A teljes beruházás 24,5 millió euróba (7,7 milliárd forintba) került. Az útszakasz része az észak-déli európai közlekedési folyosónak, az úgynevezett korridor 5C-nek, amely a tervek szerint Budapestről indul és Szarajevón keresztül Ploceig tart majd.

A határon való átkeléshez szükséges, a Száva folyóra tervezett híd még nem épült meg, az 5C folyosó boszniai részéből pedig egy kilométer sem készült még el. Horvát oldalon azonban tovább folyik az építkezés.

A kormány még februárban jóváhagyta a HAC 2015. évi, 98 millió euró összértékű beruházási tervét. A forrást a következő szakaszokra kívánják fordítani: az A5-ös autópálya folytatására (Dráva-híd, Száva-híd megépítése, az Eszék- Dráva-híd csatlakozás, valamint a Dráva-híd-Pélmonostor szakasz első fázisának kivitelezése), az A11-es (Zágráb- Sziszek) autópálya építésének további szakaszaira és az A3-as autópályán (Bregana-Zágráb-Lipovac) a Lipovljani csatlakozási csomópont kivitelezésének megkezdésére.

A kormány elfogadta az országos szintű közutak építésének és karbantartásának tervét is, amelynek értéke 228 millió euró.

Forrás: MTI  (kkk \ gtr)
.

(Ezt a cikket 146 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .