Fuvarpiac Gazdaság Hírek Külföld Munkavállalás Sofőrök

A Franciaországon áthaladó kamion-sofőröknek is francia bért kell fizetni

Manuel Valls francia kormányfő néhány perccel a tervezett nemzetgyűlési szavazás előtt bejelentette: elfogadottnak tekinti és rendeletben kihirdeti a gazdaság beindítására összeállított reformcsomagot, amelynek legvitatottabb pontja a vasárnapi nyitva tartás bővítése.

Illusztráció – Forrás: Wikipédia – Veronica538

Ez utóbbi javaslatot a nemzetgyűlés szombatra virradó éjjel már elfogadta, de a reformprogramról a végszavazást kedden délután tervezte a parlament alsóháza.

Miután a kormányzó Szocialista Párt bal szárnyának tiltakozása miatt nem volt garantált a többség a tervezet elfogadásához a nemzetgyűlésben, a kormány inkább az alkotmány 49.3-as cikkelye alapján rendeletben hirdette ki a reformot. A cikkely értelmében a tervezet a parlament által elfogadottnak tekintendő, amennyiben egy bizalmatlansági indítvány 24 órán belül nem mozdítja el a kormányt.

A Le Monde című napilap elemzése szerint annak ellenére, hogy a kormány elismerte saját gyengeségét azzal, hogy erőhöz folyamodott, politikailag nem sokat kockáztatott, miután a felmérések szerint a franciák több mint hatvan százaléka támogatja a reformot, s a baloldali szavazók 58 százaléka is mellette foglalt állást. 

A brit és a német modellt követve a reform megnyitja a piac előtt a jelenleg szigorúan szabályozott belföldi távolsági buszközlekedést, amelynek járatain fele annyiba kerülhetne egy jegy, mint a vonatokon. A liberalizálással a piacra belépő magáncégek új járatokat indíthatnának, elsősorban azokon a vonalakon, ahol jelenleg csak vasúti közlekedés működik, ezzel a törvénytervezet szerint legalább 10 ezer munkahely is létrejönne, s egy év alatt 5 millióval nőne a busszal közlekedők száma.

A Franciaországban dolgozó, illetve az országon áthaladó külföldi teherautó-sofőröknek pedig ezentúl az őket foglalkoztató külföldi vállalkozás a franciaországi átlagbért lesz köteles megfizetni, amely egy francia kamionos esetében nettó 2600 euró.

Forrás: MTI  (kvk \ gfp)
.

 

 

(Ezt a cikket 3725 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .