Havazás várható az elkövetkező napokban csaknem az egész Romániában

A romániai Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) első fokú (sárga jelzésű) figyelmeztetése szerint péntek estétől havazás kezdődik csaknem az egész országban.

Hómaró takarítja az utat a Zala megyei Vasboldogasszony határában 2013. január 17-én. Hófúvás miatt több dunántúli megyében elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A csütörtök éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében a nap folyamán erős hófúvásra is számítani lehet, amely magas hótorlaszokat emelhet a térségben. MTI Fotó: Varga György
Illusztráció – MTI Fotó: Varga György

A figyelmeztetés szerint a péntek estétől szombat estig tartó havazásban helyenként 20 centimétert meghaladó hóréteg is kialakulhat. Románia déli, délkeleti megyéiben havas eső, ónos eső is előfordulhat. Az óránként 45-55 kilométeres sebességgel fúvó szél hótorlaszokat alakíthat ki az utakon.

A figyelmeztetés Erdélyben a Kárpátokkal szomszédos megyékre, így a székelyföldi Hargita és Kovászna megyére, valamint Maros megye egy részére, illetve Hunyad, Fehér, Szeben és Brassó megyékre terjed ki. Románia nyugati és északi peremvidéke, például a magyar-román államhatárral szomszédos romániai megyék nem esnek a figyelmeztetés hatálya alá.

A meteorológiai szolgálat egy másik – szintén pénteken kibocsátott – első fokú (sárga jelzésű) figyelmeztetése szerint vasárnap estétől hétfő estig a havazás újabb hulláma éri el Romániát, mely újabb, jelentős vastagságú hóréteget hagyhat maga után csaknem az egész országban. A havazás ezúttal is az észak-erdélyi megyéket kerüli el. E második figyelmeztetésből csupán Bihar, Szatmár, Szilágy, Kolozs, Máramaros, Beszterce és Maros megye maradt ki.

Forrás: MTI  (kga \ kto \ brr)
.

(Ezt a cikket 167 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?