EKÁER Ellenőrzések Gazdaság Hírek Szervezetek hírei

NGM: az ügyfélkapuval rendelkező vállalkozások bejelentkezhetnek az online árukövetési rendszerbe

Az ügyfélkapuval rendelkező vállalkozások december 20-tól bejelentkezhetnek az online árukövetési rendszerbe (EKÁER) – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel.

Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A szaktárca közleményében emlékeztet arra, hogy január elsején indul az online árukövetési rendszer, amelynek célja a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése, az áruforgalom átláthatósága, a gyakran emberi egészséget veszélyeztető élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kizárása, az adóelkerülők kiszűrése. Január elsejétől minden vállalkozásnak a közúti szállításhoz kapcsolódó adatokat egy központi elektronikus rendszerben kell rögzítenie még a fuvarozás megkezdése előtt.

A gazdasági tárca kezdeményezésére december 5-én megalakult az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer Munkacsoport, a résztvevők között többek között ott vannak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének a képviselői is.

A tárca közleménye szerint az átállásra kellő időt biztosít a kormány, támogatta a piaci szereplőket tömörítő EKÁER Munkacsoport javaslataira a bírságmentes időszak január 31-ig tartó meghosszabbítását, azaz 2015. február 1-jéig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem szab ki mulasztási bírságot – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Forrás: MTI  (gpe \ gry)
.

(Ezt a cikket 208 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .