Hírek Kommunikáció és Informatika Közlekedéssel kapcsolatos hírek Navigáció

A karácsonyi vásárlók mellett idén a csökkenő üzemanyagárak is fokozzák a közúti forgalmat

A hároméves mélypontra süllyedt üzemanyagárak hatására idén decemberben várhatóan 18-20 százalékkal többen ülnek autóba a tavalyi évhez képest, de számos felújítás, építkezés is lassítja a haladást. Az ünnepek előtti időszakban így a megszokottnál is nagyobb forgalomra számíthatunk a WebEye Magyarország elemzése alapján. Tudatos útvonaltervezéssel viszont akár 30-40 százalékkal csökkenthető a menetidő a vállalat szakértői szerint.

Félpályás útlezárás a Liga Szakszervezetek forgalomlassító demonstrációján Budapesten, a XI. kerületi Egér úton 2014. december 15-én. A Liga demonstrációin a tervek szerint az ország 62 pontján legalább 1600 gépkocsi lassítja a közúti forgalmat reggel 7 és délután 4 óra között. A tiltakozók álláspontja szerint a kormány intézkedései hátrányosan érintik a munkavállalókat. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Illusztráció – MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A főváros forgalmát leginkább befolyásoló változás várhatóan a Széll Kálmán tér idén év végén kezdődő felújítása lesz. Ugyan az 1-es villamos felújítása a Bécsi út és a Közvágóhíd között már befejeződött, a budai fonódó villamoshálózat munkálatai várhatóan még 2015 harmadik negyedévéig lassítani fogják a forgalmat. A Budaörsi úton lévő útszűkület és a Százlábú híd építése szintén fennakadásokat okozhat az erre közlekedők számára.

Az előző évek forgalmi adatai alapján a fővárosból a vidéki nagyvárosok irányába 10-15%-kal élénkebb forgalomra számíthatunk az M1 és M3 autópályákon az ünnepek előtt és alatt is. Ez a tendencia várhatóan egészen december végéig kitart, majd január első hetének végén visszafordul a főváros irányába. A személyautó forgalom növekedése leginkább a nagyobb bevásárlóközpontok körzetében várható, többek között az M1/M7, illetve az M5 kivezető szakaszán, a Szentlőrinci úti bevásárló övezetnél.

A felújítások és építkezések mellett az üzemanyagárak jelentős csökkenése is érzékelhető mértékben befolyásolja a forgalom alakulását. Mivel átlagosan a gázolaj ára 10%-kal, a benziné pedig 15%-kal csökkent az elmúlt 1 hónapban, elérve ezzel az elmúlt 3 év legalacsonyabb üzemanyagárait, ezért várhatóan azok is ismét autóba szállnak majd, akik eddig a tömegközlekedést részesítették előnyben. Emiatt összességében megközelítőleg 18-20%-kal több járműre lehet számítani majd az utakon.

Decemberben a fuvarozás erősödése is növeli a közúti közlekedésben résztvevők számát. „Az áruszállítással összefüggő forgalomnövekedés az év végi határidős megbízások miatt 20-25%-ra tehető, s ez jellemzően december 23-ig kitart. A legtöbb szolgáltató ezután beszünteti a nemzetközi szállításokat és korlátozottan vállal országhatáron belüli kiszállításokat és árufelvételt. Az áruszállítás teljes mértékben csak 2015. január 5. után indul újra” – mondta Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország ügyvezetője.

A különböző forgalmi akadályok könnyen elkerülhetőek az útvonal tudatos, előzetes megtervezésével vagy fejlett útvonaltervezők használatával. Ma már komoly segítséget jelenthetnek a mobilkészülékre letölthető alkalmazások, melyek online közlekedési információkat is szolgáltatnak a különböző útlezárásokról, torlódásokról és balesetekről. „Az autósok esetén átlagosan 15-20%-kal gyorsabb útvonalakat tervezhet meg egy ilyen alkalmazás, de az ünnepek előtti nagy forgalomban az elkerülő utak akár 30-40%-kal gyorsabb menetidőt jelenthetnek egy teljesen beállt főútvonalhoz képest.” – hangsúlyozta Bagossy Tamás.

Azok is, akik jellemzően személyautóval járnak, a decemberi torlódásokból könnyedén kimaradhatnak, ha a tömegközlekedést választják. A kötöttpályás tömegközlekedési eszközök, valamint a metró a forgalmasabb napokon is remek alternatíva lehet.

Amennyiben mégis autóval indulunk útnak, fokozottan ügyeljünk a havazásra, valamint a havas és ónos esőre. A rossz látási viszonyokban fontos a megfelelő sebesség és követési távolság megválasztása. Ugyan Magyarországon nem kötelező, de igen javasolt a téli gumi használta, amennyiben a hőmérséklet tartósan +7 Celsius fok alatt van. November 1. és április 15. között minden Ausztriába induló személygépkocsi és 3,5 tonna össztömegnél nem nehezebb teherautó számára kötelező a legalább 4mm profilmélységű téligumi,- vagy a meghajtott tengelyre szerelt hólánc használata. Németországban 2008-ban tiltották be a nyári gumi használatát a téli időszakban és a 2005-ös évhez képest így több mint 50%-al esett vissza a személyi sérüléssel járó koccanások száma.


WebEye Magyarország Kft.
A WebEye Magyarország Kft. az Európa 14 országában jelen lévő 100 százalékban magyar tulajdonú Lambda-Com közlekedésinformatikai cégcsoport tagja. A Lambda-Com közlekedésinformatikai cégcsoport vezető szolgáltatása a telematikai (Mobile Resource Management), szállítmányozási biztonságot támogató „WebEye megoldás”, amely GPS/GPRS technológia alkalmazásával a nap 24 órájában, valós időben teszi lehetővé a járművek mozgásának, útvonalának elemzését. A WebEye Magyarország a vállalatcsoport termékeinek magyarországi értékesítését és ügyféltámogatását végzi.

Bővebb információ:
http://hu.webeye.eu/

(Ezt a cikket 183 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .