Heti üzemanyagárak: lehet, hogy ez csak egy kis karácsonyi szünet

A Reuters adatközlése alapján a december 15 – december 19 -i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 4,4%-kal lett olcsóbb, a gázolajnál 5,6% volt az árcsökkenés mértéke. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 2,3%-kal gyengült. Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti változását, valamint a pénteki árcsökkentést is figyelembe véve december 24-én, szerdán nem várható árváltoztatás.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent kőolaj ára a héten 59-61 dollár/hordós szinten belül ingadozott, heti átlagban több mint 4 dollárral csökkent az olajár. A hét végére a Brent árának csökkenése megállt. A tőzsdei kereskedők egy része szerint 60 dollár/hordó körül van az árak mélypontja, míg mások szerint még továbi esések várhatók. A hét közepén a szaúdi olajminiszter ismét hangsúlyozta, hogy nem tervezik az olajkitermelés visszafogását, megvárják míg más kitermelők csökkentenek. A héten több, kisebb-nagyobb amerikai olajvállalat visszafogásokat jelentett be a jövő évi beruházásainál.

A Brent 1 hónapos határidős ára a héten elvált a spot ártól és a hét végére 2,3 dollárral magasabb áron zárta a hetet. Az 1 hónapos határidős WTI és Brent  ára közötti különbség heti átlagban közel másfél dollárral nőtt, a múlt héten 3,4 most átlagosan 4,8 dollárral volt magasabban a Brent ára, mint a WTI ára, a héten a WTI határidős ára valamivel gyorsabban csökkent, mint az egy hónapos határidős Brent  ára.

Az üzemanyag-piacokon összességében árcsökkenés volt megfigyelhető a héten, a benzin ára 12-18, a gázolajé több mint 4 dollár/tonnával csökkent ezen a héten a mediterrán piacon.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a december 15 – december 19 -e közötti időszakban 4,4%-kal csökkent, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) 5,5, illetve 7,9%-os volt az árcsökkenés mértéke. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 5,6%-kal került lejjebb, az észak-európai piacokon 6,7%-os volt az árcsökkenés mértéke. Az üzemanyagpiacok áralakulását a héten erősen befolyásolta a kínálat emelkedése, az Egyesült Államokban és Európában is a készletek ismét magas szintre kerültek.  Az orosz dízelexport decemberben a várakozásokkal ellentétben jelentősen nőtt, az Egyesült Államokból érkező dízelt Dél-Európában lehet hogy kiszoritja a szaudi dízel, sőt Indiából is várható szállítmány. Az európai benzinexport újra lendületet vett, azonban az Egyesült Államokban a készletszint eléggé magas.

A forint árfolyama a december 15 – december 19 -i héten 253 Ft/dollár alatt ingadozott, összességében kb. 5,7 forinttal kellett többet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét második felében tovább gyengült.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piacon 2,2%-os árcsökkenést, az északnyugat-európai piacon a forintban számított változások 3,3%-oscsökkenést mutatnak, míg az ARA piacon a forintban mért változások 7,8%-os árcsökkenést jeleznek. A gázolajnál a mediterrán piacon 3,6%-os az észak-európai piacokon 4,7-4,8% közötti volt az árak forintban mért csökkenése. Ezen a héten az árfolyam változása erősen visszafogta az árak esését. A héten szerdán jelentettek be péntekre egy 6-6 forintos árcsökkentést, azonban szerdától kezdve a piaci üzemanyagárak az árnövekedés felé fordultak, amely forintban számolva még jelentősebb emelkedést mutatott ki.  Így a hét második felének forintban mért drágulása eltüntette a további árcsökkentési lehetőségeket.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – benzin ára december 24-én, szerdán várhatóan nem változik, mivel a pénteki árcsökkentés bőven lefedte a hét elején jelentkező áresést.

A fenti adatok alapján a benzin ára 340 forint/literes szint körüli, a gázolaj ára 358 Ft/liter körüli szinten maradhat. . (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára közel 15, a gázolaj ára közel 14%-kal csökkent.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 20-21%-kal több benzint és gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják a ThomsonReuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 225 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?