Az Agrya ellenzi az online árukövetési rendszer jelenlegi tervezet szerinti bevezetését

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) ellenzi az elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszer (ekáer) jelenlegi tervezet szerinti bevezetését, mert álláspontjuk szerint az új rendszer átgondolatlan, és nem veszi figyelembe a mezőgazdasági termelés, kereskedelem és áruforgalom sajátosságait – közölte a szervezet az MTI-vel pénteken.

Reklámhordozó pótkocsi - Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A közlemény kiemeli: elkötelezettek minden, a gazdaság fehérítését célzó intézkedés támogatásában, az új, online árukövetési rendszer alapvető céljaival is egyetértenek, vagyis az áruk fiktív szállítmányozásával összefüggő visszaélések, és az ezekkel okozott súlyos károk minél hatékonyabb visszaszorításával.

Mint írták, a tervezetek nem veszik figyelembe többek között a megtermelt saját áru, saját járművel, saját telephelyre történő beszállítását, a zöldség-gyümölcs ágazat értékesítési sajátosságait, vagy a kistermelők, őstermelők kisértékű értékesítéseit. Nincs tisztázva az első adóköteles termékértékesítés és a végfelhasználó fogalma, és a biztosítékadási kötelezettség komoly likviditási gondokat is okozhat termelőknél.

A rendelkezésre álló szűk, alig több mint 1 napos véleményezési határidőt nem tartják elegendőnek ilyen horderejű intézkedés egyeztetéséhez.

Az Agrya közleményében részletes szakmai javaslataikkal felajánlotta együttműködésüket a szabályozás céljainak megfelelő tervezet véglegesítéséhez és annak szakmai egyeztetéséhez.

Forrás: MTI  (hvk \ gfp)
.

(Ezt a cikket 196 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?