Baleset-megelőzés Hírek Rendőrségi hírek Vezetéstechnika

Vezetéstechnikai tréning – Közlekedésbiztonsági tippsorozat – 5. rész

A téli időjárás, a megváltozott útviszonyok más vezetéstechnikai tudást igényelnek, mint a nyári körülmények közötti vezetés. A 2012. január 1-je előtt „B” kategóriás vezetői engedélyt szerző járművezetők még részesültek járműkezelési oktatásban és vizsgát is tettek, de azóta csupán néhány, a mindennapi életben jelenlévő apróbb feladat elsajátítása szükséges a vizsgához. Miből is állt annak idején a járműkezelési vizsga? Szlalom, oszlop megközelítése, három féle parkolás, emelkedőn való elindulás, Y fordulás, gyorsítás, lassítás. Ezek azok az alapok, amelyek nélkül nem lehet személyautót vezetni.

Mi történik akkor, ha megváltoznak a körülmények? (csúszós útburkolat, falevelek, eső, hó, jég) Elméletben megtanítják az oktatók, hogy mi a helyes magatartás ilyen esetekben, sőt, ha szerencsénk van és télen tanulunk vezetni, akkor gyakorlati tapasztalatot is szerezhetünk, de mindent nem tudunk a tanfolyam alatt megtanulni.

A vezetői engedély megszerzését követően érdemes ellátogatni az országban működő vezetéstechnikai tréningek valamelyikére.

Néhány szó a képzésről

A különböző időtartamú oktatásokon elmondják, amit tudnunk kell ahhoz, hogy megértsük, mi miért történik a gyakorlatban. Egyes helyszínek különleges – műgyantás felületű – pályával rendelkeznek. Ennek az anyagnak a legfőbb tulajdonsága, hogy amint víz éri, a tapadási együtthatója azonos lesz a jégével. Más pályákon ez nem áll rendelkezésre. Ott úgynevezett SKID CAR-t használnak a megcsúszott autó viselkedésének szimulálására. Az oktatás során biztonságos és felügyelt körülmények között ismerhetjük meg a saját járművünk és önmagunk határait. A feladatok között mindenhol szerepel a kanyarívben való közlekedés, emelkedőn/lejtőn való haladás és elindulás, szlalomozás különböző tapadású útburkolaton, defekt vagy a gépkocsi hátsó részének oldalirányú elmozdulásának szimulálása, csúszós úton akadály (vízfal) kikerülése.

A fentiekben csupán a személygépkocsiról beszéltünk. Amennyiben nagyobb gépjárművel, járműszerelvénnyel közlekedik, akkor se csüggedjen. Vannak Önnek szánt tréningek is.

Ezeket itt érheti el:

Motorkerékpárral a jelenlegi idősjárási viszonyok mellett már nem ajánlott közlekedni. Hiába elfogadható a levegő hőmérséklete, az útburkolat hőmérséklete nagyon alacsony, tapadási képessége jelentősen lecsökkent. De ha vezetéstechnikai tréningről beszélünk érdemes megemlíteni a motoros pályákat is. A balesetmentes és deffenzív vezetés minden technikáját elsajátíthatjuk biztonságos körülmények között.

Egy motoros vezetéstechnikai cég honlapján az egyik résztvevő ezt az üzenetet írta: „Ma este motorral hazafelé jövet a Villányi úton eltaláltam volna az előttem hirtelen befékező autó fenekét, de – láss csodát – működött a kikerülési technika, amit Tőled tanultam. Hihetetlen volt! Minden olyan gyorsan történt. Fékezett, fékeztem én is, kuplung behúz, de láttam, nem adja ki, és abban a pillanatban már mellette is volt a tekintetem, és egy gyors bedöntéssel épphogy kikerültem. KÖSZÖNET ÉRTE!”.

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
.
Forrás: Police.hu
.

(Ezt a cikket 263 alkalommal tekintették meg.)

Jármű kártörténeti lekérdezés:

CarVertical

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve!!!

Azt észleltük, hogy bővítményeket használ a hirdetések blokkolására. Kérjük, támogasson bennünket a hirdetésblokkolók kikapcsolásával!

Powered By
CHP Adblock Detector Plugin | Codehelppro