Hírek Külföld

Három határátkelőt adtak át a szerb-román határszakaszon

Három határátkelőt adtak át szombaton a szerb-román határszakaszon, a Kunszőlős (Lunga) – Nákófalva (Nakovo) közötti átkelőt Aleksandar Vucic szerb és Victor Ponta román miniszterelnök nyitotta meg.

Forrás: Wikipedia

A Bánság vajdasági részét Temes megyével összekötő határszakaszon emellett átadták a forgalomnak a Fény (Foeni) – Módos (Jasa Tomic) és a Valkány (Valcani) – Egyházaskér (Vrbica) átkelőt is, így ötre nőtt a két térséget összekötő átkelők száma.

2004-ig mindhárom helyszínen működött úgynevezett kishatár-átkelő, Románia európai uniós csatlakozásakor azonban ezeket bezárták.

A szerb kormányfő a határállomás megnyitásakor azt mondta: a három átkelő megnyitása egyszerűbbé teszi a kapcsolattartást a határ két oldalán élők között, ezzel a baráti, családi, de a szakmai kapcsolatok is erősödhetnek. Szerinte a határ mindkét oldalán élőknek hasznuk származik abból, hogy ez a három átkelő megnyílt.

Victor Ponta kiemelte: Románia támogatja Szerbia uniós csatlakozását, mert az EU mindaddig nem lesz teljes, amíg Szerbia és a régió többi országa is nem csatlakozik hozzá. Idézett egy román mondást is, miszerint Romániának két igaz barátja van: Szerbia és a Fekete-tenger. Kiemelte, hogy szerb kollégájával már egy Belgrád-Temesvár autópálya tervéről is folynak az egyeztetések.

A most megnyitott új átkelők már megfelelnek a schengeni követelményeknek, és nem csak a két ország állampolgárai használhatják. A nemzetközi határátkelők viszont “csökkentett programmal” működnek, ami azt jelenti, hogy kizárólag 7 és 19 óra között használhatók, illetve csak 3,5 tonnásnál kisebb járművek használhatják őket.

Az átkelők a gazdasági kapcsolatokat is jelentősen erősíthetik, és egyszerűbbé tehetik a munkavállalást, a szerbiai oldalon ugyanis jelentős a munkanélküliség, míg a román oldalon munkaerőhiány van. Emellett a romániai termelők is egyszerűbben vihetik át áruikat a vajdasági piacokra.

Forrás: MTI  (kma \ kpl)
.

(Ezt a cikket 178 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .