A tehergépjármű-dizájn megköveteli a jövőbe pillantást

Egy új teherautó megalkotásának folyamata sok évvel a bemutató előtt kezdődik. Ez idő alatt sok minden változhat, s ez megköveteli a jövőbe pillantást, hogy olyan dizájnt alkossunk, amely nemcsak a bemutatásakor időszerű, de egyben innovatív is.

Volvo Trucks dizájn csapata mind negyed és egész agyag modellekkel dolgozik.
Volvo Trucks dizájn csapata mind negyed és egész agyag modellekkel dolgozik.

„Az új Volvo FH-n már 2006-ban elkezdtünk dolgozni,“ mondja Rikard Orell, a Volvo Trucks Dizájn Igazgatója. „Akkoriban még senki sem hallott az iPhone-ról. Mégis 2012-ben, a Volvo FH bemutatásakor az okostelefonok hirtelen a társadalom szerves részévé váltak. Ezt a változást meg kell tudnunk jósolni.“

A tervezési folyamat fontos része az átfogó üzleti intelligencia, annak érdekében, hogy megjósoljuk, hogyan fog változni a társadalom öt, tíz és tizenöt év múlva. Ez magába foglal mindent a teherautó-vezetők megkérdezésén át a technológiai és kultúrális trendek feltárásáig.

„A közlekedési ágazaton belül a termékciklus hosszabb, mint más iparágakban. Mivel mi piacvezetők vagyunk, nagy a felelősségünk, hogy úgy befolyásoljuk a fejlődést, hogy az fenntartható legyen„ mondja Rikard Orell.

Mike MacIsaac modellezőként dolgozott több mint 40 évig.
Mike MacIsaac modellezőként dolgozott több mint 40 évig.

Egy éve a Volvo Trucks befejezte a márka történetének legnagyobb bemutatóját. Hat új tehergépjármű modellt mutattak be kevesebb mint egy év alatt. Minden modellnek három közös dizájn-vonása van: az iron mark, amely immár egy feltűnő helyre került a szélvédő alá, a nagyobb méhsejt-mintás hűtőrács és a V-alakú fényszórók. Azonban a legnagyobb kihívást a tervező csapatnak az jelentette, hogy kifejezze a különbséget a különféle modellek között.

„Az új tehergépjármű-sorozatunk olyan, mint minden család. Egyénekből áll, saját személyiséggel. Ezek azok a különbségek, amelyek a sorozat valódi erősségeit mutatják. Számunkra az volt a lényeg, hogy egyedülálló személyiséget alkossunk minden modellnek, mely a célnak, a használatnak és a munkakörnyezetnek is megfelel,“mondja Rikard Orell.

A Volvo Trucks dizájn csapata a legmodernebb technológiát alkalmazza, beleértve a marógépet is.
A Volvo Trucks dizájn csapata a legmodernebb technológiát alkalmazza, beleértve a marógépet is.

Megfelelő tervezés
Az új teherautó-sorozat fejlesztése során nagy hangsúlyt fektettünk minden modell egyedi munkakörnyezetben való láthatóságára. Inspiráló képeket használtunk, s ez fontos eszköz volt a tervezési folyamat e szakaszában.

“Ez egy hagyományos tervezési technika, mely segít megragadni annak a lényegét, amit ki akarunk fejezni,” mondja Asok George, a Volvo Trucks külsőért felelős fő dizájnere. “Az iparágunkban ez különösen fontos, mert komplex terméket alkotunk, mely gyakran egyszerre munkahely és otthon. Meg kell vizsgálni a műszaki és jogi követelményeket, melyek meghaladhatják az ügyféligényeket. Ez nehéz feladat, de mivel a tervezők vizuálisan gondolkoznak, inspiráló képeket használunk, hogy ösztönözzük a kreatív folyamatot.”

Miután lemodelleztük a fizikai modellt, digitálisan beszkenneltük és az egy új 3D-s anyagot alkotott.
Miután lemodelleztük a fizikai modellt, digitálisan beszkenneltük és az egy új 3D-s anyagot alkotott.

Minden új modell kívánt hatását és személyiségét számos képpel ábrázoltuk. A Volvo zászlóshajójának, az FH16-nak az egyik képe egy vadló-csorda volt.

„A Volvo FH16 a világ legerősebb sorozatgyártású tehergépjárműve, s így természetesen erőt kell közvetítenie, de egyidejűleg nem akarjuk agresszívnak láttatni. Inkább rafináltan kell kifejezni a teljesítményt. A vadon élő lovak kecsessége egy nagy inspiráció – elegáns módon fejezik ki erejüket és szabadságukat,“ mondja Asok George.

A tervezési munka egy folyamat, mely különböző szakaszokból áll.
A tervezési munka egy folyamat, mely különböző szakaszokból áll.

Az új Volvo FMX inspirációs tábláján zord környezetek és fenntartható anyagok vegyes képei tűntek fel. A végeredmény egy tehergépkocsi, amely robusztus kívül és belül.

„James Bond képe mutatja az új Volvo FMX személyiségét a legjobban. A 007-es ügynök nagyszerűen néz ki szmokingban, de ő egy verekedés után is ugyanolyan vonzó. Ugyanez vonatkozik az új Volvo FMX-re, jól néz ki néhány kemény ütés után is,“ mondja Asok George.

Fejlett 3D látványterveket is használnak.
Fejlett 3D látványterveket is használnak.

Egy másik szempont a munkánk során az, hogy megértsük és betartsuk a jogi elvárásokat a tervezési folyamatban, melynek szintén köze van a jármű funkcionalitásához.

A nagy hűtőrács az új Volvo tehergépkocsin úgy néz ki, mintha valami különös oka lenne a létezésének. A formája az új teherautók kialakításának megkülönböztető jegyét képezi, de mindenekelőtt sajátos módon alakítottuk ki, mert az Euro 6-os motornak több levegőre van szüksége. Így a tény, mely szerint a mi teherautóink sokkal inkább környezethatékonyak, a dizájn természetéből fakad“, mondja Asok George.

Volvo Trucks dizájn csapata sokat dolgozik inspiráló képekkel amikor egy új járművet fejlesztenek.
Volvo Trucks dizájn csapata sokat dolgozik inspiráló képekkel amikor egy új járművet fejlesztenek.

A vázlattól a kész termékig
Amikor egy tiszta jövőkép az egész termékpalettát definiálta, a következő kihívás az volt, hogy bevezessék az összes modellt, figyelembe véve a technikai korlátokat és a gyártási követelményeket anélkül, hogy elveszítenénk az eredeti elképzelést.

Sok dizájn munka a Volvo Trucks stúdiójában digitalis eszközökkel történik.
Sok dizájn munka a Volvo Trucks stúdiójában digitalis eszközökkel történik.

„Az új tehergépjármű sorozat vázlatait még 2006-ban kezdtük el megrajzolni, és ezek a járművek csak sok évvel később lesznek láthatók az utakon. Ezek a helyzetek megkövetelik, hogy képesek legyünk elképzelni a jövőt. Szóval igen, a dizájn a kreativitásról és arról is szól, hogy egy vonzó jövő valóra váljon. Ez egy módszeres szakma, mely tudáson és az ügyfeleink és egy tágabb közösség megértésén alapul.

Forrás: Volvo Trucks

(Ezt a cikket 424 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?