Baleset-megelőzés Biztonság Hírek Szervezetek hírei

Ijesztő belegondolni, mennyi autós nincsen tisztában a biztonságos közlekedés alapjaival!

A Magyar Gumiabroncs Szövetség téli gumiabroncs szezont megelőző kutatásában arra kereste a választ, hogy a magyar gépjárművezetők mennyire vannak tisztában a gumiabroncsok szerepével a biztonságos közlekedésben. Az eredmények azt mutatják, hogy bőven van még hová fejlődni, holott a tét az életünk lehet.

Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

1. Magyarországon az autóvezetők mintegy 40%-a nem tudja pontosan, mikor kell lecserélnie a gumiabroncsokat.

Egy reprezentatív felmérés szerint a 18-70 éves autóvezető lakosság 40,8%-a – helytelenül – nem attól teszi függővé a gumiabroncs cseréjét, hogy a hőmérséklet 7 °C alatt vagy felett van. Jellemző hiba például, hogy megszokás szerint egy adott hónapban cseréli le az abroncsokat, az időjárástól függetlenül.

Szigorúan a téli gumiabroncsok felszerelését tekintve az arány valamivel jobb, azonban még mindig túlságosan nagy: az autóvezetők 36%-a nincsen tisztában a 7°C alatti hőmérséklet jelentőségével. Habár számokkal kifejezve a helyzet nem tűnik drasztikusnak, emlékezzünk rá, hogy a súlyos balesethez elég csupán egyetlen nem megfelelő abroncsokkal felszerelt gépjármű.

2. Sokan akkor cserélnek gumiabroncsot, ha az rossz állapotban van – azonban gyakorlatilag nem tudják, mikortól rossz az abroncsok állapota.

Az autóvezetők 46%-a akkor cseréli le a gumiabroncsot, ha az „rossz állapotú”. Azonban ennek a csoportnak több mint 60%-a nem, vagy rosszul tudja, meddig mondható jó állapotúnak egy abroncs (minimális profilmélység alapján).

3. Biztonsági szempontból fontosabbnak tartjuk a gyerekülést a téli gumiabroncsnál.

Gyermekeink biztonsága természetesen az egyik legfontosabb dolog a világon. De mi a helyzet a közlekedésben résztvevő többi emberrel, köztük saját magunkkal?

Íme, a válaszadók átlagos prioritási listája, ha biztonságos autózásról van szó:

1. fékek állapota

2. menetstabilizáló rendszer

3. biztonsági öv

4. fényszórók, lámpák állapota

5. életkornak, testsúlynak megfelelő gyerekülés

6. lengéscsillapítók állapota

7. téli gumiabroncs

8. légzsákok

9. ABS

4. A magyar autóvezetők szerint a megfelelő gumiabroncs használata fontosabb a taxik esetén, mint a személygépjárműveken.

Habár az eltérés nem nagy – egy tízes skálán egy pontos –, mégis érdekes kérdéseket vet fel. Gondoljunk csak bele: a mindennapi forgalmat tekintve vajon hány személygépjármű jut egy taxira? Vagy emlékezzünk vissza, hogy az elmúlt egy évben hányszor ültünk taxiban és hányszor saját, vagy mások autójában?

Forrás: Magyar Gumiabroncs Szövetség
.

(Ezt a cikket 231 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .