Gazdaság Hírek Közút Külföld

Románia gyorsforgalmi utakat építene az eddig tervezett autópályák egy része helyett

Románia gyorsforgalmi utakat építene egy sor olyan útvonalon, ahol korábban autópályák építését tervezte.

Az A3-as autópálya vége a romániai Gyalu térségében 2013. október 4-én. Az észak-erdélyi autópálya építésének folyatatására tett ígéretet a közelmúltban Victor Ponta román miniszterelnök. A 415 kilométer hosszúra tervezett autópályából egyelőre 52 kilométer készült el a Kolozs megyei Gyalu és Torda között, a további kivitelezésre nincsen határidő, miután a román kormány felbontotta az építésre vonatkozó szerződést az amerikai Bechtel vállalattal. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Az A3-as autópálya vége a romániai Gyalu térségében 2013. október 4-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A közúti infrastruktúra fejlesztésének a hosszú távú tervét a parlament két házának a szállításügyi szakbizottságai előtt ismertette Ioan Rus szállításügyi miniszter. A dokumentum hivatalos összefoglalóját a Hotnews.ro portál tette közzé.

Amint az autópályák és gyorsforgalmi utak térképéből kiderül, Románia az Ártánd-Bors határátkelőtől már csak Marosvásárhelyig kívánja megépíteni a 11 éve elkezdett észak-erdélyi autópályát. A nagylaki határátkelőhelyet Bukaresttel összekötő dél-erdélyi pályát pedig nem Nagyszeben mellett az Olt völgyén vezetné át a Kárpátokon, amint azt korábban tervezte, hanem Brassó mellett, a Prahova völgyén. Az autópályák Székelyföldet sem kerülnék el teljesen. Brassót az Ojtozi szoroson keresztül kötnék össze a moldvai Bákóval. Ez az autópálya Kovászna megyét is átszelné.

Autópálya helyett immár csak négysávos gyorsforgalmi úttal kötnék össze Marosvásárhelyt a moldvai Jászvásárral, és gyorsforgalmi út építését tervezik a Csengersima-Pete határátkelő és Torda között is. A magyar-román államhatárral párhuzamosan haladó Arad-Szatmárnémeti út, valamint a Nagyvárad-Déva, Szatmárnémeti-Zilah, Marosvásárhely-Brassó, és Sepsisznetgyörgy-Gyergyószentmiklós országutak transzregionális besorolást kaptak.

A terv országos szinten összesen 1300 kilométer autópályával, több mint 2000 kilométer gyorsforgalmi úttal, és több mint 3000 kilométer transzregionális úttal számol.

Ioan Rus szállításügyi miniszter a bizottságok előtt elmondta: a terv (master plan) a 2014-2030-as időszakra határozza meg Románia fejlesztési elképzeléseit a szállításban, és a közúti mellett a vasúti, vízi, és légi közlekedésben tervezett fejlesztésekre is kitér. A terv a novemberig elkészülő környezeti hatástanulmánnyal együtt képezik majd az ország infrastruktúrafeljesztési operatív programját.

A miniszter nem tartotta visszalépésnek, hogy a korábban tervezett autópályák helyett immár csak gyorsforgalmi, vagy transzregionális utak megépítésével számolnak. Kijelentette, az úthálózat optimalizálását tudományos elemzések alapján végezte el egy amerikai társaság. Figyelembe vetté a forgalmi adatokat, az összeköttetési szükségleteket és azt is, hogy az infrastruktúra fejlesztése a gazdasági fellendülést eredményezze. A tervezett fejlesztések áfa nélkül 17,5 milliárd euróba kerülnek.

Románia 2013 végén 644 kilométer autópályával, 16 466 kilométer országúttal, 35 587 kilométer megyei szintű úttal, és 32190 községi úttal rendelkezett. Gyorsforgalmi utak jelenleg nincsenek az országban.

Forrás: Gazda Árpád – MTI  (kga \ ksy)
.

(Ezt a cikket 215 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .