Módosulhat az útdíjfizetésről szóló törvény

Légiközlekedésről és útdíjfizetésről szóló törvényjavaslatok általános vitájával, valamint tizenegy napirend utáni felszólalással ért véget a parlament őszi ülésszakának első napja, hétfőn késő este.

Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

Módosítaná a kormány az útdíjfizetésről szóló törvényjavaslatot, hogy a jóhiszemű, de megbüntetett felhasználók büntetéseit elengedjék.

Fónagy János államtitkár kifejtette: több olyan befizetőt is megbírságoltak, akik ugyan kifizették az út megtételével arányos díjat, de bizonyos okok miatt (például letérés) a rendszer jogszerűtlen úthasználatot érzékelt, és ezért büntetést szabtak ki. A mostani javaslat elfogadásával azok a jóhiszemű felhasználók, akiket bizonyos esetekben megbüntettek, most töröltethetik az ellenük folyó eljárást és nem kell befizetniük a bírságot, ha erről igazolást kérnek és befizetnek 12 forint eljárási díjat.

Völner Pál (Fidesz) korábbi államtitkár felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy a javaslatot a fuvarozók is támogatják. Hozzátette: a törvény célja nem a bírságolás, hanem a fizetés kikényszerítése.

A szocialista Józsa István amellett, hogy frakciója támogatásáról biztosította az előterjesztőt, emlékeztetett arra, hogy az útdíjfizetési rendszer az első napon elromlott és hozzáférhetetlen volt.

Völner János (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a fuvardíj 20-25 százalékát veszítik el a cégek a magas szállítmányozási díjak miatt, míg ez Európában 10 százalék körül van.

Schmuck Erzsébet (LMP) felszólalásában arról beszélt, hogy a kiszabott bírság a vállalkozások fennmaradását veszélyezteti, ezért indokolt a javaslat elfogadása. Fontosnak tartotta emellett azt is, hogy ne kerüljenek versenyhátrányba azok az úthasználók, akik rendszeresen fizetik az útdíjat.

Az Országgyűlés levezető elnöke az általános vitát lezárta.

Forrás: MTI  (bkgy \ btiv \ bzt \ gtr)
.

(Ezt a cikket 229 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?