Tarlós: nincsenek működési problémái a BKV-nak

Nincsenek működési problémák a BKV-nál, az adósságállomány esedékes törlesztőrészletét és a béreket is ki tudják fizetni – jelentette ki a főpolgármester a HírTV Magyarország élőben című műsorában kedd este.

Illusztráció - MTI Fotó: Bruzák Noémi
Illusztráció – MTI Fotó: Bruzák Noémi

Tarlós Istvánt arról kérdezték, hogy az Origo információi szerint nincs pénze a BKV-nak a szeptember 30-án esedékes 2,4 milliárd forintos adósságtörlesztésre és az október 7-én esedékes 3 milliárd forintnyi bérköltségre.

A főpolgármester szerint van olyan napilap, amely kéthavonta megírja, hogy összeomlik a BKV, de ez még soha nem következett be. Megjegyezte: a szocialista városvezetés 2010 októbere előtt 112 milliárd forint működési hitelt vett fel, 80-at a következő vezetésre hagyott, jelenleg ötven-egynéhány milliárd forint az adósság. A Fidesz-KDNP-s városvezetés alatt a cég egy fillért sem vett fel – tette hozzá, megjegyezve: a szocialisták „kedvesek, hogy az általuk felhalmozott hitel kifizetésének biztonsága miatt aggódnak”, de ahogy a kormánnyal közösen eddig is megoldották, ezután is ez lesz.

A főpolgármester szólt arról is, hogy előrehaladott egyeztetéseket folytat Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel a BKV finanszírozásáról.

Tarlós István azt is mondta: elismeri, hogy vannak problémák a Bálna kihasználtságával, ami jelenleg 60 százalék körüli. Hozzátette: a probléma az, hogy egy offshore hátterű félkész építményt hagyott itt az előző városvezetés. Az elmúlt négy évben hat pert nyert a főváros és 31 milliárd forintot szerzett vissza az ügyletből – emelte ki.

A főpolgármester beszélt Schmitt Pál 2024-es nyári olimpiára vonatkozó elképzeléséről is. Kifejtette, hogy először a 2017-es ifjúsági, majd a 2021-es felnőtt vizes világbajnokságra koncentrál, azt segíti. Az olimpiáról szólva úgy fogalmazott: „hazudnék, ha azt mondanám, hogy erre a főváros ma fel van készülve, (…) nem tartunk még ott”. Hozzátéve: ha sikerülne, nagy élmény lenne, de ma még ez „nincs az értelmezhető tartományban”.

Forrás: MTI  (bzsm \ hgp)
.

(Ezt a cikket 194 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?